TOUR: Renner van de dag (Richie Porte)

De taaie Richie Porte versloeg Chris Froome dit jaar al eens in een klimtijdrit. Slaat de Australiër vandaag opnieuw toe...

TOUR: Renner van de dag (Richie Porte)
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
  • Afbeelding van Richie Porte Richie Porte

Wieler Revue presenteert iedere dag de renner van de dag. Wie van de overgebleven 178 namen in het peloton moet je vandaag in de gaten houden, wie heeft iets opvallends beleefd in Frankrijk of wie valt er door de mand? Vandaag: Richie Porte.

Het aantal kanshebbers op winst in de klimtijdrit is op de vingers van één, hooguit twee handen te tellen. Een renner die zeker in dat rijtje thuishoort is Richie Porte. De 31-jarige Australiër was gisteren namelijk de enige die Chris Froome op de slotklim partij kon bieden. Hij bereikte de finish zelfs met het geel in zijn schaduw.

TriatleetTijdrijden is een kunst die Porte tot in de puntjes beheerst. Voordat de BMC-renner zich op 21-jarige leeftijd op het wielrennen stortte, was hij een begenadigd triatleet. Hij blonk vooral uit in het zwemmen en fietsen. De hardheid die hij opdeed als triatleet, gebruikt hij nu om het zijn concurrenten op de fiets lastig te maken.

KlimtijdrittenDat dit aardig lukt, blijkt uit zijn palmares. Nadat Porte in 2012 de Ronde van de Algarve op zijn naam schreef, volgde een jaar later eindwinst in Parijs-Nice. Vorig jaar herhaalde hij dat succes. Beide keren toonde Porte zich de beste in de klimtijdrit op de Col d'èze. Ook dit jaar excelleerde hij al eens in een tijdrit bergop. In de loeizware klimproloog in Les Gets hoefde hij alleen Alberto Contador voor zich te dulden. Dat terwijl hij al anderhalve maand geen koers meer had gereden. Wie er toen als derde eindigde? Niemand minder dan Chris Froome!

FrisheidPorte klopte Froome dit jaar dus al eens in een klimtijdrit. Toch is de chrono van toen niet te vergelijken met de etappe van vandaag. In de Dauphiné reden de renners slechts 3,9 kilometer, als 'opwarmertje' voor de rest van de ronde. Vandaag staan er 17 loodzware kilometers op het menu, bovendien zitten de renners al bijna drie weken in het zadel. Frisheid is dan ook minstens zo belangrijk zijn als een goed stel klimkuiten. Slaat de taaie Porte vandaag opnieuw toe? Het zou zijn eerste ritzege in een grote ronde betekenen!