De Gendt draagt bolletjestrui op aan Broeckx

Thomas de Gendt nam de bolletjestrui over van landgenoot Stuyven. De Gendt draagt zijn bolletjestrui op aan ploeggenoot...

De Gendt draagt bolletjestrui op aan Broeckx
  • Afbeelding van Thomas De Gendt Thomas De Gendt

De Belgen waren aan het feest gisteren in de Tour de France. Greg van Avermaet won de etappe en pakte het geel. Thomas de Gendt nam de bolletjestrui over van landgenoot Stuyven. De Gendt draagt zijn bolletjestrui op aan ploeggenoot Stig Broeckx, die nog steeds in coma ligt.

Stuyven had afgelopen zondag in de tweede etappe de leiding in het bergklassement genomen. Nadat er begin deze week niet veel punten voor de bollen te verdienen waren, was de vijfde etappe een uitgelezen mogelijkheid om de bergtrui als cadeau mee naar huis te nemen.

Het was dan ook geen verrassing dat Thomas de Gendt mee in de vlucht zat. De aanvaller van Lotto-Soudal is een notoir drager van de bergtrui in belangrijke meerdaagse koersen. Hij scoorde op vijf hellingen in totaal dertien punten. Dat zijn er twee meer dan Van Avermaet.

Stig Broeckx

De Gendt droeg na de etappe zijn bolletjestrui en de rode rugnummers voor de strijdlust op aan Stig Broeckx. Zijn ploeggenoot van Lotto-Soudal ligt nog steeds in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Dat komt door de gevolgen van een zware val in de Ronde van België.

"Ik ben blij dat ik die trui heb, het is een droom", vertelde De Gendt aan de streep. "De ploegleiding zei me niet voor de punten te sprinten maar ik deed het toch. Je maakt het wellicht maar één keer in je leven mee. Ik heb hem om de schouders en wil hem graag nog een tijd dragen. Ik besef dat ik hem niet tot Parijs zal hebben maar ben er nu blij mee."