Tour: Sagan grijpt zege in enerverende slotfase

Peter Sagan heeft een dubbelslag geslagen in de Tour. In een prachtige slotfase werd Jasper Stuyven net teruggehaald, wa...

Tour: Sagan grijpt zege in enerverende slotfase
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan
  • Afbeelding van Jasper Stuyven Jasper Stuyven

Peter Sagan heeft een dubbelslag geslagen in de tweede etappe van de Tour de France. Op de Côte de la Glacerie bleef hij Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde voor. Op de zesde plaats was Wilco Kelderman de beste Nederlander. 

Net als gisteren was de eerste poging tot het opzetten van een vroege vlucht de geslaagde poging. En net als gisteren stuurde Bora-Argon 18 twee mannetjes mee vooruit, namelijk bolletjestrui drager Paul Voss en Cesare Benedetti. Daarnaast kleurden Jasper Stuyven en Vegard Breen de eerste uren van de koers. In de achtergrond was het Stephen Cummings die lange tijd het peloton mende in dienst van Mark Cavendish.

Even was er opschudding in het peloton toen wederom Alberto Contador het asfalt kuste. Nog tijdens de koers reageerde zijn ploegleider Sean Yates op de crash. "Hij is weer op zijn rechterschouder gevallen. Het is niet ideaal, maar het gaat goed. Het is niet fijn om twee dagen op rij te vallen, maar laten we hopen dat dit de laatste keer was." Bij de valpartij waren onder andere ook Joaquim Rodriguez, Marcel Kittel en Tony Martin betrokken.

Reële kans voor de vlucht

Lange tijd bleef de voorsprong van de kopgroep rond de vijf minuten hangen, mede omdat er geen ploegen waren die het initiatief namen. Op veertig kilometer van het einde waren het toch Direct Energie en IAM Cycling die zich op kop nestelden. De ploegen van de topfavorieten lieten het tot dan toe afweten in de achtervolging op het kwartet. Met nog tien kilometer te gaan hadden de drie leiders, Benedetti was inmiddels teruggegrepen, ruim twee minuten.

Op het geaccidenteerde terrein leek de kopgroep stil te staan, maar dat bleek toneelspel, want Stuyven ging solo op jacht naar eresucces. In het peloton gingen ondertussen alle remmen los. Onder meer Team Sky meldde zich aan de kop. Stuyven leek een grote kans te hebben op de winst, maar werd met vijfhonderd meter te gaan bijgehaald door het uitmuntende werk van Roman Kreuziger. Net daarvoor probeerde Tom Jelte Slagter weg te springen uit het peloton, maar die poging werd teniet gedaan door het berewerk van de Tsjech. Vervolgens maakte zijn ploeggenoot Sagan het met ogenschijnlijk speels gemak af.

Toch is er ook reden tot teleurstelling bij Tinkoff, kopman Contador verloor namelijk een kleine minuut op zijn grootste concurrenten. Ook Richie Porte behoorde tot de verliezers. Hij reed lek op vijf kilometer van het einde en verloor 1 minuut 45.