TOUR: Cavendish wint openingsrit en pakt eerste geel

Mark Cavendish was vandaag de gelukkige even buiten Sainte-Marie-du-Mont. De Brit is meteen de eerste gele trui in La Gr...

TOUR: Cavendish wint openingsrit en pakt eerste geel
  • Afbeelding van Mark Cavendish Mark Cavendish

Mark Cavendish was vandaag de gelukkige even buiten Sainte-Marie-du-Mont. De Brit van Dimension Data won de eerste etappe van de Tour de France, voor Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) en Peter Sagan (Tinkoff). Hij is meteen de eerste gele trui in La Grande Boucle.

Prudhomme vlagde af voor de start van de Tour aan de boorden van de Mont-Saint-Michel. Het zou een lange etappe met harde wind worden. 188 kilometer richting Sainte-Marie-du-Mont, beter bekend als Utah Beach. Daar waar de geallieerden in de nacht van 5 op 6 juni 1944 landden. De tekenen wezen erop dat het een sprint zou worden in Noord-Frankrijk.

Bollen

In de eerste veertig kilometer lagen twee bergsprints. Naar goede traditie was de eerste aanval van de dag meteen de goede. Jan Barta van Bora-Argon 18 trok samen met ploegmaat Paul Voss achter Leigh Howard aan. Howard was op het laatste moment opgeroepen als invaller van de zieke Dries Devenyns. Het drietal kreeg Anthony Delaplace (Fortunéo-Vital Concept) en Alex Howes (Cannondale-Drapac) achter zich aan.

In het peloton controleerden Julien Vermote en Thomas de Gendt voor Etixx-Quick Step en Lotto-Soudal de achterstand. Vooraan was het Voss die op jacht ging naar de bergtrui: vlak voor de Côte d'Avranches trok hij op pad. Hij slaagde in zijn missie en nam de enige twee bergpunten mee die vandaag te pakken waren.

Eerste scheurtjes

Richting de eerste tussensprint begon de wind wat op te spelen. Van links in de flank kwam deze opzetten. Movistar probeerde attent te zijn. Vorig jaar had Quintana immers naar Neeltje Jans al de Tour verloren. Er kwamen scheurtjes in het peloton, maar niet alleen in het peloton.

 

Alberto Contador sloeg tegen de grond bij de uitrit van een rotonde. Zwaar gehavend vervolgde hij zijn koers. De koersdokter verbond zijn schouder. Bij de tussensprint waren nog vier renners op kop te zien, daarachter kwam Greipel als vijfde langs, voor Kittel en Sagan.

Rust

Daarna kwam stilaan de opbouw naar de climax van deze etappe. Maar dat gebeurde op een trage, rustige en gecontroleerde manier. Delaplace en Howes vielen nog een keer aan om als duo tot in de finale te komen. Het peloton gaf ze maximaal een minuut en dichtte daarna het gat vakkundig. Het zou een sprint worden.

Daarin probeerden de treintjes van Greipel en Kittel de sprint in te leiden. Een valpartij hypothekeerde de kansen van Groenewegen. Sagan ging de sprint aan vanaf 400 meter en dat bleek veel te vroeg. Cavendish kwam laat opzetten en won afgetekend.