De Tourbarometer: Sagan steelt de show, Nederlanders afwezig

De Tourbarometer: Sagan steelt de show, Nederlanders afwezig

De renners zijn nog vijf dagen verwijderd van Parijs, maar de komende vier dagen zullen nog grote verschillen veroorzaken. Wie is er nog fris? En voor wie kan de Tour niet snel genoeg afgelopen zijn? De hoop lijkt te zijn gevestigd op Nairo Quintana voor een aanval op het geel van Christopher Froome, en wie weet zit er nog een Nederlands succes in!

De 'Big Four'

Christopher Froome is natuurlijk de grote man in deze Tour de France. De demonstratie op La Pierre-Saint-Martin maakte direct duidelijk dat er met hem, en ook zijn ploeg Sky, niet te spotten valt. Hij heeft zich sindsdien aardig op de vlakte gehouden, maar is nog geen enkel moment écht in de problemen gekomen. Zonder grote incidenten lijkt het geel in Parijs dan ook voor hem te zijn. De enige uitdager van Froome is Nairo Quintana. De Colombiaan komt steeds beter in zijn ritme en heeft al meerdere malen aangegeven dat hij in de Alpen toe wil slaan. De 3 minuten achterstand die hij goed moet maken lijken teveel, maar dat hij het gaat proberen, lijkt zeker. Alberto Contador moet zich richten op een plek in de top 3. De Spanjaard staat nu vijfde, maar zijn vorm lijkt groeiende. Tijdens de beklimmingen moet hij echter nog steeds passen bij een versnelling van Froome/Quintana, dus meer dan de derde plaats lijkt er niet in te zitten. Na de Giro zou dat natuurlijk nog steeds een schitterende prestatie zijn. Vincenzo Nibali is vooral op zoek naar eerherstel. De Italiaan leek niet helemaal fit in de Pyreneeën, maar mede door een paar onorthodoxe peptalks van ploegleider Alexandre Vinokourov heeft Nibali de tweede adem gevonden. Gisteren was zijn afdaling van de Col de Mense indrukwekkend, dus er mag weer wat verwacht worden van de Haai van Messina.

De outsiders

Er zijn nog twee echte outsiders die zich genesteld hebben in de top 5 van het klassement. Tejay van Garderen blijft nog steeds goed volgen. De Amerikaan is misschien niet de beste klimmer, maar op karakter staat hij nog steeds derde in het algemeen klassement. Tijdens de Dauphiné heeft hij al laten zien dat hij goed kan volgen als dat nodig is, dus het wordt nog moeilijk voor zijn concurrenten om de kopman van BMC voorbij te kunnen rijden.Alejandro Valverde is aan een indrukwekkende Tour bezig. De veteraan (35) van Movistar staat vierde, heeft al meerdere keren aangevallen, en lijkt nog steeds even goed als 8 jaar geleden. Wellicht zal hij Quintana op een gegeven moment bij moeten staan, maar anders lijkt een plaats in de top 3 tot de mogelijkheden te behoren.

De NederlandersRobert Gesink kan nog steeds tevreden zijn. De kopman van Lotto NL-Jumbo staat op dit moment zevende, ging met de besten mee naar boven op La Pierre-Saint-Martin, en lijkt zeker van een plaats in de top 10. De laatste dagen heeft Gesink al een paar aanvallen van Nibali moeten pareren, dus lijkt het de vraag of de Nederlander eerder vooruit of achterom moet kijken. Of wellicht zit er nog ergens een etappeoverwinning in?Ook Bauke Mollema heeft zich in de top 10 genesteld. De kopman van Trek lijkt minder sterk te zijn dan Gesink, maar heeft zich op kenmerkende wijze naar voren gevochten. De negende plaats lijkt het hoogst haalbare, maar wie weet zit er nog meer in het vat? Met zijn demarrage richting Cauterets heeft Mollema in elk geval zijn ambities getoond.De rest van de Nederlanders rijden een beetje anoniem rond. Dit heeft meerdere oorzaken (valpartijen, ziekte), maar daarom is het natuurlijk niet minder jammer. De enige die echt in de buurt van een etappezege kwam was Wilco Kelderman. Met een paar ritten voor de boeg, die hem normaal gesproken op het lijf geschreven zouden zijn, zou Kelderman zijn Tour, en die van de andere Nederlanders, nog wat extra glans kunnen geven.

Wat verder nog opviel

De grote man deze Tour de France is natuurlijk Peter Sagan. De Slowaak heeft dan nog geen etappe gewonnen, maar valt aan, sprint mee en daalt fantastisch. Hij geeft deze editie van de Ronde van Frankrijk kleur, en zal dan ook dikverdiend het groen (andermaal) in Parijs mogen aantrekken. Ook Greg van Avermaet mag zeer tevreden zijn over zijn Tour de France. De Belg is inmiddels thuis om bij de bevalling van zijn eerste kind te zijn, maar met twee ritzeges, waarvan één in de ploegentijdrit met BMC, lijkt zijn vloek als Eeuwige Tweede voorbij te zijn.De ploeg van MTN-Qhubeka is misschien wel de meest aangename verrassing in deze Tour. De Zuid-Afrikaanse ploeg van Michel Cornelisse reed al een paar dagen in de bolletjestrui met Daniel Teklehaimanot, en won in Mende zelfs een etappe met Stephen Cummings. Afgezien van deze successen is het vooral de aanvallende en pretentieloze rijstijl die opvalt. Deze ploeg lijkt voor de komende jaren een mooie toevoeging voor de Tour de France te zijn.