Viviani wint Driedaagse Brugge-De Panne

De eendagskoers Driedaagse Brugge-De Panne is gewonnen door Elia Viviani. In de kustplaats was de Italiaan van Quick-Step Floors de snelste van het peloton.

Viviani
  • Elia Viviani Elia Viviani

Het Vlaamse voorjaar had een verandering ondergaan. De grootste wijziging vond plaats tussen Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen. Dwars door Vlaanderen en de Driedaagse De Panne-Koksijde hadden namelijk van plaats geruild.

Voor de Driedaagse De Panne-Koksijde, dat niet door Flanders Classics maar Golazo Sports werd georganiseerd, was dit een flinke tik. Daarom werd het roer omgegooid voor normaal gesproken de driedaagse rittenkoers: er werd een eendagswedstrijd voor mannen en voor vrouwen georganiseerd. Oorspronkelijk was het plan om op dinsdag een Sprint Challenge te houden, met op woensdag een mannenkoers en op donderdag een vrouwenkoers. Maar de animo van de mannenploegen voor een Sprint Challenge op de dinsdag na La Primavera was niet groot, waardoor deze geschrapt werd.

Werd meteen ook maar de naam van de koers aangepast, want de nieuwbakken eendagskoers koos voor Brugge als startplaats. De oude startlocatie van de Ronde van Vlaanderen werd gebruikt, waarna West-Vlaanderen het decor zou zijn voor een 200 kilometer lange wedstrijd. Over de Monteberg en Kemmelberg, met twee passages over de aankomst in De Panne en daarmee gepaard drie passages door De Moeren, een befaamd open stuk waar de wind vrij spel heeft en vaak waaiers worden gevormd.

Koers

Nadat een groep van zes renners, waaronder Brian van Goethem van Roompot-Nederlandse Loterij, mooi weer had gemaakt in de vlucht van de dag was het vooral letten op De Moeren, want daar moest het gebeuren. En bij iedere passage was het raak: waaiers. 

Na de tweede keer waaierrijden bleef een relatief klein peloton over. De kopgroep kregen ze echter niet snel te pakken. Lotto Soudal en Bora-Hansgrohe namen het heft in handen tijdens de laatste passage door De Moeren. Een groep van ongeveer twintig renners kon zich afscheiden.

Maar op weg naar De Panne vonden nog 30 renners de aansluiting met die groep. Op ruim vier kilometer van de streep werd Van Goethem samen met Sean Bennett (Hagens Berman Axeon) gegrepen. Bora-Hansgrohe probeerde de sprint in te leiden. In de slotkilometer nam  eerst Wout van Aert en vervolgens Quick-Step Floors het commando over. Maximiliano Richeze ging de sprint van ver aan en uiteindelijk kon Elia Viviani nog net Pascal Ackermann kloppen. Voor de Italiaan was het zijn zesde seizoenszege.