Victor Campenaerts prolongeert Europese tijdrittitel

Goud voor België tijdens de Europese wielerkampioenschappen op de weg in Glasgow: Victor Campenaerts heeft namelijk met succes zijn titel weten te verdedigen, al was het verschil met nummer twee Jonathan Castroviejo miniem: 63 honderdsten.

Victor Campenaerts
  • Victor Campenaerts Victor Campenaerts
  • Jonathan Castroviejo Jonathan Castroviejo

Net als bij de vrouwentijdrit, waarin Ellen van Dijk zichzelf eerder vandaag opvolgde voor Anna van der Breggen, was de regen op de afspraak. Voor de continentale chronokampioen van 2017 leek dit aanvankelijk in het nadeel te zijn. De Antwerpenaar was pas tiende aan het eerste meetpunt. Campenaerts' landgenoot Yves Lampaert was daar juist de snelste.

Maar een puike indeling bleek de sleutel naar succes voor de 26-jarige besnorde Belg, al spande het er wel om. Lampaert zakte in het vervolg van de tijdrit weg en kwam tekort voor het podium, maar Campenaerts zette na een knappe remonte 53 minuten, 38 seconden en 78 honderdsten de klok stil. Eerder was de Sky-Spanjaard Jonathan Castroviejo binnengekomen met een tijd van 53'39'41".

Het brons ging in het matige deelnemersveld (de negen Europeanen die afgelopen jaar immers top tien reden tijdens de wereldkampioenschappen in het Noorse Bergen waren immers allemaal afwezig) naar Maximilian Schachmann. De Duitser moest 27 tellen toegeven op Campenaerts.

Pak Van Dijk zorgt niet voor wonderen bij Van Emden

De Nederlanders kwamen er niet aan te pas in het Schotse land. Dylan van Baarle behaalde de tiende plaats op een dikke minuuut van de winnaar. Jos van Emden deed het iets beter: de geboren Schiedammer werd achtste in de 45,7 kilometer individuele chronoproef.

Van Emden werkte zijn tijdrit overigens af in het pak waarin Ellen van Dijk eerder vandaag de winst mee pakte. Eenmaal met het vliegtuig aangekomen in Glasgow bleek de koffer van de Nederlander met daarin zijn tijdrittenue zoek. "Helaas moet ik het EK naakt afwerken", schreef hij gisteren op sociale media. Gelukkig voor Van Emden bleek hij het pak van de meervoudig Europese tijdritkampioene bij de vrouwen ook te passen.