Door: Tim de Vries Fotografie: Cor Vos
WorldTour

Alejandro Valverde: 'Derde plaats voelt als een overwinning'

Alejandro Valverde reed vandaag zijn tweede koers sinds zijn zware valpartij in de Tour de France vorig jaar. En bijna direct was het alweer prijs voor de Spanjaard. In de Trofeo Serra de Tramuntana waren enkel Tim Wellens en Gianni Moscon beter.

Het was bijna zeven maanden geleden dat Valverde voor het laatst een rugnummer had opgespeld. Een dranghek in Düsseldorf had zomaar het einde van het sportleven van El Imbatido kunnen betekenen. Maar in de Challenge Mallorca staat de Movistar-kopman 'gewoon' weer op de startlijst. En omdat hij weer onderdeel uitmaakt van het peloton streed Valverde in de wedstrijd over 140 geaccidenteerde kilometers mee om de zege.

Valverde reed een offensieve koers en kon zijn opponenten pijnigen als hij de pedalen als vanouds geselde. In de afdaling van de laatste beklimming van de dag waren het echter Gianni Moscon en Tim Wellens die uit de kopgroep van Valverde weg wisten te rijden. Het was de man van Lotto-Soudal die de man van Sky klopte. Kort daarachter werd Valverde de nummer drie in de daguitslag.

De 37-jarige was verheugd met zijn optreden in de Spaanse wedstrijd, waarin hij de aanstichter was van de belissende ontsnapping. "Het resultaat en het gevoel was heel goed. Ik voelde me echt heel sterk vandaag", stak Valverde na afloop van wal. "In trainingen ging het goed, maar de koers van vandaag was de echte test om te kijken hoe mijn knie was hersteld."

De omstandigheden konden daarvoor niet beter", vervolgde de Murciaan zijn relaas. "Het waren koude, regenachtige omstandigheden en de wegen lagen er soms verraderlijk bij. Het ging uiteindelijk zo goed als ik hoopte. Bergop voelde ik me heel sterk. In de afdalingen wilde ik niet te veel risico nemen.  Ik wist dat de kopgroep in de finale uit elkaar zou spatten als zij iets meer durf toonden, en zo geschiedde. Mijn complimenten gaan uit naar Wellens en Moscon."

'Voor mij voelt deze derde plaats als een overwinning", besloot Valverde zijn verhaal op de site van zijn ploeg Movistar. "Ik ben erg blij dat ik het tempo van deze mannen bergop kon volgen na alles wat er gebeurd is. Ik wist doet ik goed bezig was, maar ik wist niet dat ik al zó goed was".

Valverde op het podium naast Moscon en winnaar Wellens.
Valverde kon bergop met de besten mee. Ook de latere laureaat kon hij volgen.

Gerelateerd nieuws