Thomas: 'Niet koersen betekent wellicht werkloosheid voor veel mensen'

Geraint Thomas heeft het moeilijk in deze koersloze periode. De Tourwinnaar van 2018 hoopt dat er dit jaar nog een Tour wordt verreden maar begrijpt ook dat sport momenteel op het tweede plan staat.
Geraint Thomas

In een interview met de Telegraph zegt Thomas dat hij vooral moeite heeft met de onzekerheid. "Als we wisten dat we tijdens de Ronde van Zwitserland weer zouden kunnen koersen dan konden we nu een planning maken. Maar momenteel hangt dat allemaal nog in de lucht. Vanzelfsprekend zou ik graag nog een keer voor de Tourzege willen gaan. Ik ben momenteel in de vorm van mijn leven en ik heb het gevoel dat dat dit mijn sterkste jaren zijn. Maar goed, de situatie is op dit moment wat het is."

'Het is maar sport'

"Ik heb veel mensen horen zeggen: het is maar sport. En natuurlijk hebben zij gelijk. Aan de andere kant zijn er twintig ploegen waar bedrijven fors in hebben geïnvesteerd. Als die de sport verlaten worden heel veel mensen werkloos. Okay, wie de Tour nu precies wint is misschien niet zo belangrijk, maar het levensonderhoud van al die werknemers is dat wel."

Tour zonder publiek?

Thomas reageert ook op de uitspraken van de Franse minister van Sport, Roxana Maracineau, dat de Tour wellicht kan doorgaan zonder publiek. "Het is niet hetzelfde als met de fans. Daar komt nog bij dat het moeilijk zal zijn de supporters weg te houden zoals bij Parijs-Nice. Natuurlijk zou ik ontzettend graag de Tour willen rijden, maar alleen als het veilig is om te doen. De volksgezondheid heeft de hoogste prioriteit. Laten we hopen dat dit allemaal snel voorbij zal zijn. Daar is onze sport het meest bij gebaat."

  • Geraint Thomas

Laatste nieuws