Van der Poel: 'Liefst eerst Spelen, daarna grote ronde'

Als alles volgens plan verloopt, maakt Mathieu van der Poel volgend jaar zijn debuut in een grote ronde. Volgens het 25-jarige multitalent is het mogelijk om dat te combineren met de mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen, maar hij rijdt bij voorkeur eerst de Spelen voordat hij zijn debuut maakt in een grote ronde.
Van der Poel: 'Liefst eerst Spelen, daarna grote ronde'

"Ik denk dat er een puzzel mogelijk is om de Spelen met een grote ronde te combineren", vertelt Van der Poel aan Wielerflits.nl. "Maar dan moet de ronde na de Spelen komen."

Daarmee lijkt het duidelijk dat Van der Poel naar de Vuelta wil. De Giro is immers voor de Spelen en de Tour zit er erg dicht op. Om de Giro te rijden zou Van der Poel (een deel van) de klassiekers moeten overslaan en dat is volgens hem zelf geen optie. Omdat een grote ronde rijden nieuw voor hem is, wil hij dat het liefst ook na de Spelen doen. "Ik weet niet hoe ik op een grote ronde reageer en dat kan wel een risico zijn."

Dit jaar rijdt Alpecin-Fenix, en dus Van der Poel, geen grote ronde. De ploeg heeft voor de grote rondes immers geen wildcard ontvangen. Iets wat hij zelf niet erg vindt. "Ik denk dat het nu uitvergroot wordt door deze uitzonderlijke maanden", zegt hij daarover. "In principe had niemand ernaar gevraagd, omdat het dit jaar niet op de planning stond. Door corona had het heel leuk kunnen zijn, maar we grijpen ernaast. Dat is een van de risico’s wanneer je geen WorldTour-ploeg bent. Dat wil niet zeggen dat we volgend jaar ook niet de Tour de France gaan rijden, want er zijn dan nog wildcards.”

Op naar de WorldTour?

Omdat Alpecin-Fenix een ProTeam is, is het afhankelijk van wildcards om aan WorldTour-wedstrijden. De overstap naar de WorldTour zou die afhankelijkheid wegnemen. Volgens Van der Poel is de ploeg daar ook klaar voor. "Qua renners moeten we wel sterker worden om draagvlak te hebben in drie grote rondes. Ik denk dat we nog meer afmakers nodig hebben, die echt een rit kunnen winnen. Ik denk ook dat je naar iemand moet gaan die een beetje een klassement kan rijden." Een extra kopman in de ploeg zou volgens hem ook helemaal niet verkeerd en nadelig zijn, vindt hij. "Ik denk dat de aandacht gesplitst zou worden als er nog een gelijke kopman komt. We gaan dan niet hetzelfde programma rijden."

  • Mathieu van der Poel

Laatste nieuws