Premium

Bucketlistbeklimming: Colle della Lombarda

De Agnello is misschien de bekendste klim op de Italiaans-Franse grens, maar er zijn meer prachtige 'grensklimmen'. Wat te denken van de Colle della Lombarda? Minder bekend, maar absoluut eentje voor op de bucketlist.

Bucketlistbeklimming: Colle della Lombarda

Nog zo’n monsterklim op de grens van Italië en Frankrijk. De Colle della Lombarda is begin vorige eeuw aangelegd voor militaire doeleinden en bovenop de pas zijn nog altijd de restanten van bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Zoals alle klimmen boven de boomgrens biedt de Lombardapas een schitterend panorama. De Italiaanse kant wordt gezien als de mooiste klim van de twee. Via een schier eindeloze reeks haarspeldbochten kronkel je langzaam richting de Franse grens. Het is niet de meest steile klim, dus je hebt, wanneer de benen goed zijn, ruim de gelegenheid om te genieten van het landschap. Vlak voor de top ligt nog een meertje met de schitterende naam Laghetto di Orgials.

In 2008 deed de Tour de France de Lombarda aan, in de zestiende etappe van Cuneo naar Jausiers. Na de Lombarda volgde die dag nog de Bonette. Stefan Schumacher kwam die dag als eerste boven, de etappe werd gewonnen door Cyril Dessel. Schumacher voelde dat jaar de benen niet en won beide individuele tijdritten. Dat kwam natuurlijk vooral omdat de CERA rijkelijk vloeide in de aderen van de Duitser. De beste man werd betrapt, geschorst en z’n uitslagen werden geschrapt. Acht jaar later zette Nibali de Giro naar zijn hand op de Lombarda, daags na de tuimelperte van Steven Kruijswijk in de afzink van de Agnello. De Haai van Messina stond tweede in het klassement en moest alleen nog Chaves zien te lossen om de Giro te winnen. Dat lukte hem op zo’n vijf kilometer van de top. Rein Taaramäe won overigens de etappe. De arme Kruijswijk zag ook nog een podiumplaats aan zijn neus voorbijgaan, hij werd voorbijgestoken door Alejandro Valverde.

Vincenzo Nibali koestert het roze, nadat hij dat kleinood veroverde op de Lombarda.

Colle della Lombarda

Regio: Piëmont

Top: 2350 m

Lengte: 20,9 km

Hoogteverschil: 1453 m

Stijgingspercentage: 7%

Steilste passage: 12%

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct