Lefevere: 'Neem terug dat Groenewegen de gevangenis in moet'

Direct na de heftige valpartij van Fabio Jakobsen trok Deceuninck-Quickstep manager Patrick Lefevere op Twitter flink van leer tegen Dylan Groenewegen. Volgens de Belg moest de Nederlander de gevangenis in. Ruim een week later is Lefevere een stuk milder. Hij neemt z'n woorden terug, maar vertelt wel dat hij z'n rechtszaak doorzet.
Lefevere: 'Neem terug dat Groenewegen de gevangenis in moet'

"Ik heb natuurlijk de spijtbetuiging gezien van Dylan Groenewegen. Ik ben geen onmens, ik besef dat hij ook heel erg aangedaan is en dat hij de zware crash van Fabio niet heeft gewild", zegt Lefevere in zijn column in Het Nieuwsblad. "Maar dat neemt niet weg dat hij in de fout is gegaan en dat hij de consequenties daarvan moet dragen. Ik neem terug dat ze hem in de gevangenis moeten gooien – dat was de emotie van het moment – maar onze rechtszaak tegen hem zetten we door. We weten welke stappen we daarvoor moeten zetten en hebben ook een Poolse advocaat in de arm genomen."

Lefevere vertelt dat gezien de omstandigheden relatief goed gaat met Jakobsen, die momenteel in een ziekenhuis in Leiden verblijft. "Ik heb de voorbije dagen contact met hem gehad via sms, de enige manier waarop hij op dit moment kan communiceren. Praten lukt ook al een heel klein beetje, maar de canule in zijn luchtpijp maakt dat nog heel lastig. Met zijn pa heeft hij al even gepraat door het gaatje in zijn keel met een vinger te bedekken, wat hij dan ook wil proberen. Zo is Fabio."

Lange weg terug

"Iedereen is blij dat Fabio het goed maakt, het geloof is groot dat hij opnieuw wielrenner wordt, want harder dan Fabio worden ze niet meer gemaakt. Maar laten we ook niet doen alsof het nu ineens alleen maar positief is. Zijn gezicht moet herstellen, zijn spraak moet herstellen, Fabio staat sowieso voor een lange revalidatie", vervolgt Lefevere. "Sportief is de schade groot: niemand zal me tegenspreken als ik zeg dat Fabio op weg was om één van de beste en misschien wel de allerbeste sprinter van de wereld te worden. Die snelle progressie is nu tot stilstand gekomen."

Lefevere kiest dus voor de rechtsgang tegen Groenewegen, maar volgens hem zou het ook niet slecht zijn als Jakobsen dat zelf ook deed. "Ik zou het persoonlijk geen slecht idee vinden dat Fabio ook in Nederland een klacht indient tegen Groenewegen, in eigen naam dan. Dat zou onze positie juridisch sterker maken, maar het moet voor de volle honderd procent zijn eigen beslissing zijn. Niet die van mij, maar zeker ook niet die van zijn makelaars, die aan beide kanten van het hek betrokken partij zijn."

  • Fabio Jakobsen
  • Dylan Groenewegen

Laatste nieuws