Davide Formolo rondt huzarenstukje af in Dauphiné, Roglic soeverein in favorietengroep

Davide Formolo heeft de derde etappe, een bergrit met finish op Saint-Martin-de-Belleville, van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Italiaans kampioen van UAE Emirates rondde een lange solo met succes af. In de achtergrond verstevigde Primoz Roglic zijn leiderspositie.

Davide Formolo rondt huzarenstukje af in Dauphiné, Roglic soeverein in favorietengroep
  • Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • UAE Team Emirates UAE Team Emirates
  • Primož Roglič Primož Roglič
  • Davide Formolo Davide Formolo

Een kopgroep met onder meer Daniel Oss, Bob Jungels, Pierre Latour, Davide Formolo en Søren Kragh Andersen koos al snel het hazenpad. Het peloton liet het begaan en gaf de vluchters uiteindelijk zo rond de vier minuten voorsprong. Op de eerste serieuze helling van de dag, de Col de Madeleine, reden Formolo en Latour weg bij de rest van hun vluchtmakkers. Het ging Formolo blijkbaar niet snel genoeg, want op zo'n 65 kilometer van de meet liet hij de Fransman achter zich en ging hij alleen verder.

In de achtergrond controleerden Arkéa-Samsic (voor Nairo Quintana) en Jumbo-Visma het tempo. Formolo reed even virtueel in het geel, maar de Nederlandse ploeg hield z'n voorsprong onder controle. Aan de voet van de slotklim had de Italiaan vier minuten voorsprong. Jumbo-Visma bepaalde met Wout van Aert op kop nog steeds het tempo. Opvallend genoeg ging dat te hard voor Chris Froome. Na amper een kilometer klimmen moest de viervoudig Tourwinnaar de rol lossen.

Hoog tempo Jumbo-Visma

Jumbo-Visma hield met Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk beurtelings op kop het tempo strak. Het werd onder meer Alejandro Valverde, Adam Yates en Geraint Thomas te gortig. Ze konden niet volgen en moesten lossen. Even later, op zo'n zes kilometer van de finish, rook Lennard Kämna zijn kans. De voorsprong van Formolo was geslonken tot 1:30, maar de Duitser wist nooit de oversteek te maken en moest later de tol betalen voor z'n inspanning.

Inmiddels had Sepp Kuss het commando overgenomen van Kruijswijk en Dumoulin. De jonge Amerikaan deed dat met verve, maar Formolo zagen ze niet meer terug. De Italiaan hield op de meet 33 seconden over op nummer twee Primoz Roglic. De klassementsleider pareerde een aanval van Daniel Felipe Martinez en wist uiteindelijk naar een tweede plek te sprinten. Vlak daarachter werd Thibaut Pinot derde. Opvallend genoeg kon Egan Bernal het tempo in de slotfase niet volgen. De Colombiaanse Tourhoop gaf uiteindelijk 9 seconden toe op Roglic en Pinot.

Top-10 rotuitslag

Nieuws
  • Cor Vos