Woedende Tom Dumoulin: 'Die afdaling sloeg nergens op'

Een dag om snel te vergeten voor Jumbo-Visma. Zowel klassementsleider Primoz Roglic als Steven Kruijswijk gingen vandaag onderuit. Kruijswijk moest zelfs de strijd staken omdat zijn schouder uit de kom lag. Roglic kon door, maar is ook flink gehavend. Het zorgde voor flink wat woede bij de ploeg. Tom Dumoulin nam geen blad voor de mond.

Woedende Tom Dumoulin: 'Die afdaling sloeg nergens op'
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Kruijswijk ging in de afdaling van de eerste klim van de dag, de Plan de Bois, al onderuit. Volgens Dumoulin hoort een afdaling als die niet in een wielerkoers. "Die afdaling was echt volslagen belachelijk, dat mag echt nooit gebeuren", vertelde hij voor de camera's van de NOS. "Ik ben er superkwaad over. De eerste paar kilometer van die afdaling was levensgevaarlijk. Overal grind, overal diepe putten en gaten."

"En dat bij bijna 15% naar beneden. Het sloeg werkelijk nergens op. Dat dit nog kan gebeuren in het moderne wielrennen, is echt een schande. Het kost Steven sowieso de Dauphiné en ook de meest ideale voorbereiding op de Tour. En misschien kost het 'm zelfs deelname aan de Tour. Laten we hopen van niet. Maar we zijn er gewoon heel kwaad over."

Primoz Roglic gehavend

Ook klassementsleider en Tourfavoriet Primoz Roglic kwam ten val en het is afwachten hoe hij zich voelt. Jumbo-Visma wil geen uitspraken doen over de mogelijkheid dat Roglic morgen niet meer opstapt. Roglic liep schaafwonden en blauwe plekken op. "Als we met een start risico lopen richting de Tour, dan moet-ie morgen niet starten", legt ploegleider Grischa Niermann uit. "Uiteraard hopen we daar niet op. Maar dat weten we pas morgenvroeg."