Voorbeschouwing | 5 favorieten voor de bolletjestrui

De Tour van vorig jaar toonde maar weer eens aan hoe lastig het is om de winnaar van de bollentrui te voorspellen. Weinig renners stemmen zoals Richard Virenque vroeger hun Tour volledig af op de bollentrui, maar doet de kans zich voor dan zullen de klimmers niet nalaten om voor de bergtrui te gaan. Enkele van de grootste kanshebbers.

Voorbeschouwing | 5 favorieten voor de bolletjestrui
  • Afbeelding van Miguel Ángel López Miguel Ángel López
  • Afbeelding van Wout Poels Wout Poels
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Afbeelding van Adam Yates Adam Yates
  • Afbeelding van Egan Bernal Egan Bernal

Adam Yates

Nationaliteit: Brits

Geboortedatum: 07-08-1992

Ploeg: Mitchelton-Scott

Tour deelnames: 4

Beste resultaat: 4e (2016)

Adam Yates won dit jaar op de Jebel Hafeet in de UAE Tour

Adam Yates en de Tour de France is nog geen al te gelukkig huwelijk. Bij zijn tweede deelname finishte hij weliswaar als vierde, maar de voorgaande twee jaar was de Brit uiterst ongelukkig. De kopman van Mitchelton-Scott ging vol voor het algemeen klassement, maar zakte uiteindelijk door het ijs. De twee mindere beurten weerhouden hem er niet van om het nogmaals te proberen in de Tour. Het is de bedoeling dat Yates voor het algemeen klassement gaat, maar daarnaast is hij een rittenkaper pur sang. Sinds 2018 won Yates vijf bergetappes in een WorldTour-koers. De laatste was in de UAE Tour van dit jaar en dat deed hij op imponerende wijze. Op Jebel Hafeet stond er geen maat op zijn klimmersbenen.

Egan Bernal

Nationaliteit: Colombiaans

Geboortedatum: 13-01-1997

Ploeg: Team INEOS

Tour deelnames: 2

Beste resultaat: 1ste (2019)

Het geel én de bollen? Dat is best mogelijk voor Egan Bernal!

Romain Bardet ging er vorig jaar met de bollentrui vandoor, maar eigenlijk had Egan Bernal of anders Simon Yates de bergtrui meer verdiend. Bernal eindigde als tweede in het klassement en kwam slechts acht punten tekort. De laatste week was hij de beste klimmer onder de klassementsrenners en trok hij het eindklassement overtuigend naar zich toe. De bollentrui was in de slotfase van de Tour geen doel voor hem, maar de winnaar in Bernal zou ‘m zeker niet laten liggen mocht de kans zich voordoen. Voor klassementsrenners is het altijd afwachten hoe sterk de vluchters zijn, maar mochten de klassementsrenners veel kansen krijgen op ritzeges dan is Bernal een van de te kloppen coureurs.

Julian Alaphilippe

Nationaliteit: Frans

Geboortedatum: 11-06-1992

Ploeg: Deceuninck-Quick Step

Tour deelnames: 3

Beste resultaat: 5e (2019)

Julian Alaphilippe valt aan op de Poggio, tijdens Milaan-Sanremo.

“Beredeneerd koersen, wachten, weinig energie verspillen, zo zit hij niet in elkaar. Hij wil direct het succes. Hij heeft nog nooit gezegd: ‘Ik wil ooit de Tour winnen.’ Dat heeft hij al wel gezegd van de Ronde van Vlaanderen.” Was getekend Dries Devenyns, de trouwe helper en vertrouwenspersoon van Julian Alaphilippe in een interview met tijdschrift Bahamontes. De Belg ziet het niet gebeuren dat Alaphilippe dit jaar weer gaat meestrijden om de gele trui. In 2019 was Alaphilippe de absolute smaakmaker en eindigde hij in Parijs uiteindelijk als vijfde. Alaphilippe is echter een druk persoon, een moeilijke slaper en wil zelfs tijdens de Tour op alles en iedereen reageren. Eind juni overleed zijn vader en ongetwijfeld wil hij een groots eerbetoon brengen door zijn aanvalslustige hart te tonen. Veel in de aanval in lastige ritten betekent dat je vanzelf hoog komt in het klassement om de bergtrui. In 2018 werd Alaphilippe al gehuldigd in Parijs met de bollentrui om zijn schouders.

Miguel Ángel López

Nationaliteit: Colombiaans

Geboortedatum: 04-02-1994

Ploeg: Astana

Tour deelnames: 0

Beste resultaat: n.v.t.

López aan het feest in de Ronde van de Algarve dit jaar.

Indien in goede vorm is Miguel Ángel López haast een zekerheid in de top tien van het algemeen klassement. In 2018 reed hij zowel in de Giro d’Italia als de Vuelta a España al naar het podium. Vorig jaar moest hij genoegen nemen met een zevende en vijfde plaats. Wat dat betreft ligt de focus voor López vooral op het eindklassement, maar zeker in de Vuelta van 2018 liet hij zien dat ritten najagen en het rijden van een eindklassement ook samen kan gaan. Zowel naar Calar Alto als Sierra Nevada was er weinig te doen aan de krachtige pedaalslagen van de in Pesca geboren López. Zijn bijnaam is niet voor niets Superman. López begin dit jaar: “Ik val aan als ik de benen heb, om later geen spijt te krijgen. Ik probeer liever iets met het risico om te falen, dan dat ik niks onderneem en baal van de gemiste kans. Ik kijk niet naar de cijfers op mijn fietscomputer.” Die mentaliteit kan hem zomaar hoog brengen in het klassement om de bollentrui.

Wout Poels

Nationaliteit: Nederlands

Geboortedatum: 01-10-1987

Ploeg: Bahrain-McLaren

Tour deelnames: 7

Beste resultaat: 26e (2019)

Wat zouden we graag weer een Nederlander in de bollentrui zien!

Wellicht is de wens de vader van de gedachte, maar hoe mooi zou het zijn als er weer een Nederlander meestrijdt om de bollentrui? Net zoals eind jaren tachtig het geval was met Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Dat kan via klassementsrenners Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk, maar ook met Wout Poels. De voorbije jaren kwam het regelmatig voor dat hij een van de sterksten was bergop, maar dat hij tegelijkertijd moest knechten voor het hogere doel van Team Sky. Nu is hij verlost van het regime van de Britse formatie en mag hij naar eigen zeggen volledig voor eigen kans gaan bij Bahrain-McLaren. Tegen Wieler Revue vertelde hij eerder dit jaar dat hij nog niet weet wat zijn doel exact gaat zijn in Frankrijk. “Ik kan zeggen dat een ritzege in de Tour hoog op mijn verlanglijst staat. Een klassement zou ik ook wel willen proberen, maar ik weet hoe moeilijk dat is.” Poels wisselt geweldige dagen weleens af met een minder optreden. De bergtrui zou een mooi doel kunnen zijn voor de Limburger.