HomeTour de FranceBauke Mollema kijkt uit naar openingsweekend: 'Ik denk dat je gekke dingen...

Bauke Mollema kijkt uit naar openingsweekend: ‘Ik denk dat je gekke dingen gaat zien’

Het is dit jaar in de Tour vanaf de start meteen klimmen, met het pittige openingsweekend rondom Nice. Dat houdt in dat de favorieten er meteen moeten staan. Bauke Mollema ziet dat niet als iets problematisch. Integendeel. “Dat is wel lekker”, vertelt hij aan Wieler Revue.

“Je weet meteen na een paar dagen hoe de zaken ervoor staan”, legt Mollema uit. “Ik verwacht wel dat er na de zesde etappe een deel van de klassementsrenners hun ambities op kunnen bergen. En ik denk dat je gekke dingen gaat zien in de eerste week, los van valpartijen en blessures. Ik verwacht wel dat er dit jaar meteen vanaf het begin renners doorheen gaan zakken.”

Mollema kende een degelijke voorbereiding, met korte klasseringen in onder meer de Tour de l’Ain en de Ronde van Lombardije. Hij vertelt dat hij een goede voorbereiding heeft gehad. “Ik heb keihard getraind de afgelopen maanden, zowel qua uren als intensiteit. Ik denk dat dat het qua intensiteit wel vergelijkbaar is met wedstrijden en ik ga er vanuit dat mijn niveau gewoon heel goed is. Voor de Tour rij ik natuurlijk nog wel een paar wedstrijden en ik denk dat het niveau daar heel hoog zal zijn. Ik denk dat iedereen heel gemotiveerd zal zijn.”

Toch wil de Groninger geen uitslag aan zijn ambities vastplakken wanneer we hem daar naar vragen. “Nee, dat doe ik de laatste jaren nooit meer”, verklaart hij. “Ik wil gewoon m’n beste niveau halen en daarmee vooraan meedoen. Ik ben wel realistisch, ik denk dat er wel een aantal renners sterker zullen zijn. Maar ik hoop gewoon goed voor de dag te komen en het die mannen lastig te maken.”

Richie Porte

Mollema deelt bij Trek-Segafredo het kopmanschap met Richie Porte. De Australiër kwam in 2019 over van BMC en heeft met de derde etappe en het eindklassement van de Tour Down Under dit jaar al twee zeges op zijn naam staan. Ze hebben onderling geen concrete rolverdeling. Net als bijvoorbeeld Jumbo-Visma en INEOS vat Trek-Segafredo de ronde aan met meerdere kopmannen en bepaalt de koers uiteindelijk wie voor wie gaat rijden. “Hoe het in de koers gaat, is dan gewoon afwachten en de eerste week zal wel duidelijk maken hoe de verhoudingen liggen.”

Kijkende naar de uitslagen van beide renners valt op dat Mollema veel vaker bij de eerste tien in een grote ronde is geëindigd dan Porte. Porte werd een keer zevende in de Giro en vijfde in de Tour. Mollema reed zich tot dusver zes keer bij de beste tien in een grote ronde, met een derde plaats in de Vuelta van 2011 als beste resultaat. Daarnaast reed Mollema vorig jaar een dijk van een Giro en won hij de Ronde van Lombardije. Toch vindt hij niet dat hij in de pikorde boven Porte staat. “Richie is in de Tour wel hoger geëindigd dan ik en hij heeft in rondes van een week ook veel meer gewonnen dan ik. Hij heeft het wel echt in zich hoor, maar misschien is het er niet altijd goed uitgekomen in grote rondes. Ik heb daar geen moeite mee. Ik kan goed met Richie, dus ik denk dat we dat samen prima op kunnen lossen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Meer zoals dit

Lefevere heeft torenhoge verwachtingen van Evenepoel: ‘We mikken op het Tourpodium’

Remco Evenepoel staat voor misschien wel het belangrijkste jaar in zijn carrière tot dusver....

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Tourbaas Prudhomme verheugt zich op Evenepoel: ‘Hij kan de Tour op z’n kop zetten’

Gisteren werd het parkoers van he Grand Départ voor de Tour de France van...