Murphy's Law bij Lotto-Soudal, Philippe Gilbert uit Tour: 'Zelfde pijn als twee jaar geleden'

Er blijft Lotto-Soudal, en Philippe Gilbert in het bijzonder, weinig bespaard.
philippe gilbert

Lotto-Soudal zit deze Tour de France in de hoek waar de klappen vallen. Eerder al moesten twee stafleden de Tour verlaten na een 'niet-negatieve coronatest' en - belangrijker - in het waterballet van gisteren rond Nice verloor het twee renners. John Degenkolb kwam gehavend buiten tijd binnen en Phillippe Gilbert kwam nog ernstiger ten val en moet zodoende ook opgeven.

De 38-jarige Waal reed de etappe uit met wat naar later bleek een gebroken knieschijf bleek. "Na mijn val wilde ik opstaan, maar dat ging niet. Een paar minuten zat ik op de vangrail; daarna stapte ik weer op, maar ik kon geen kracht meer zetten op de pedalen. Ik herkende de pijn van twee jaar geleden", vertelt de onfortuinlijke Belg aan Sporza.

Gilbert doelt daarbij op zijn val in het ravijn in de Tour van 2018, toen hij ook knieschijf brak. "Het is dezelfde knie, maar het is een nieuwe breuk. De kniebanden zijn niet aangetast. Dat is het goede nieuws. Het had erger gekund. Volgens de artsen ben ik twee à drie weken immobiel."

De winnaar van een Touretappe in 2011 had naast deze montere woorden ook nog de kracht om medeleven met ploeggenoot John Degenkolb te tonen. "Wat een ontgoocheling. We houden allebei zo van onze sport. Ik heb veel respect voor hetgeen John deed. Hij reed 65 kilometer in z'n eentje na een zware val en kwam twee minuten buiten tijd binnen. Het minste wat de jury had kunnen doen, was hem in de uitslag opnemen zodat ze later alsnog konden beslissen hem niet uit te sluiten."

  • Philippe Gilbert

Laatste nieuws