VIDEO | Waaiers! Wout wint in de wind, Bora maakt er heerlijke koers van in etappe 7

Na de teleurstelling was dit een etappe om van te smullen! Lees het hieronder nog eens allemaal rustig terug.
wout van aert

Het was koers! Na een teleurstellende aankomst op de Mont Aigoual, maakten de renners het vandaag meer dan goed met een etappe die van begin tot eind in vuur en vlam stond. Dat was vooral te danken aan de mannen van Bora, die bijna direct na het depart reél op kop begonnen te boren nadat Benoit Cosnefroy uit het peloton was ontsnapt om de punten voor de bollentrui te pakken. Dat lukte 'm maar net omdat de troepen van Peter Sagan als een tornado door de Cevennen raasden de Fransman binnen no-time hadden bijgehaald.

Ze deden dat omdat onder andere Sam Bennett, de concurrent voor het groen van Sagan, niet in de eerste groep zat - Cees Bol, Caleb Ewan en Giacomo Nizzolo zaten zelfs in een groep nog verder daarachter. Ook na de tussensprint, waarin Sagan aan zijn tweede plaats achter Matteo Trentin om het groen te heroveren, bleef het tempo hoog liggen.

De mannen van Bora liepen gestaag uit op die van Deceuninck-QuickStep. Met nog 100 kilometer te gaan was het veerschil al meer dan 3 minuten. Kortom: de groep vooraan, met daarin alle klassementsrenners, ging uitmaken wie er met de dagzege vandoor ging. Dit waren de sprinters op appèl in groep 1:

Ondertussen ging het - wie anders dan - Thomas de Gendt nog niet hard genoeg. Hij pakte een paar bergpunten mee en zette met nog 80 kilometer te gaan zijn inspanning door: de Belg reed een voorsprong van zo'n 45 seconden bij elkaar. Een sterk staaltje. Met nog 40 kilometer te gaan, bij Castres, loeide opnieuw het waaieralarm in het peloton: wind schuin van achter.

Doordat het in het peloton nog wat harder ging, werd De Gendt gegrepen. In het peloton kregen de eerste mannen het moeilijk: het was één lang lint dat binnen no-time in drie waaiers uiteen viel. Onder anderen Bauke Mollema, Tadej Pogacar, Richie Porte en Mikel Landa misten de slag. De eerste groep bestond uit 44 renners, waaruit Carapaz verdween na pech.

Die plusminus 40 man (er verdwenen er nog een paar) ging het in razende vaart (tegen de 70 per uur) naar de meet. En wie wint er dan: juist, Wout van Aert. Er staat geen maat op hem. Edavld Boasson Hagen werd tweede, de derde plaats was voor Bryan Coquard. De tweede groep eindigde op 1.21 van Van Aert.

De sprint

Top 20 van de dag

Laatste nieuws