Guillaume Martin: 'Steek m'n hand er niet voor in het vuur dat hele peloton clean is'

Guillaume Martin zegt dat hij z'n hand er niet voor in het vuur durft de steken dat het hele peloton momenteel clean in de rondte rijdt. Dit zegt hij nadat enkele oud-profs hun twijfels uitspraken over het hoge niveau in de afgelopen Tour de France.
Guillaume Martin: 'Steek m'n hand er niet voor in het vuur dat hele peloton clean is'

Onder meer Christophe Bassons, die zich in de Tour van 1998 openlijk uitsprak tegen het gebruik van doping, zette zijn vraagtekens. Volgens Martin wordt de winnaar van de Tour elk jaar verdacht van dopinggebruik. Hij voegde er aan toe dat hij op social media ook opmerkingen over z'n eigen presteren had gelezen. Dat vertelde de Cofidis-renner in Le Parisien.

"Elk jaar is de Tourwinnaar verdacht", zegt de nummer 11 van de afgelopen Tour. "Dat is de prijs van het verleden van de sport. Je moet er mee leren leven. Ik kan het mezelf niet permitteren om te twijfelen en tegen mezelf te zeggen 'ik ben maar elfde, maar wat die of die doet is verdacht'. Ik raak anders alleen maar ontmoedigd, maar ik ben niet naïef: ik steek m'n handen niet in het vuur voor het feit dat het hele peloton schoon is."

"Ik zie op sociale media dat sommige mensen zelfs aan mij twijfelen, ook al weet ik zelf precies hoe ik werk. Ik kan ook niets aan die twijfels doen. Als iemand als Tadej Pogačar clean is, is het verschrikkelijk om daarvan beschuldigd te worden."

Volgens Martin heeft wielrennen het probleem dat veel teammanagers ook werkten in de 'donkere momenten van de sport', zoals hij dat zelf noemt. "Dat is niet goed voor de geloofwaardigheid, maar tegelijkertijd verdient iedereen een tweede kans. We hebben het recht om te veranderen en niet voor het leven veroordeeld te worden."

"De Tour herstelt van alles, ook van COVIC-19 toen we zeiden dat de Tour niet zou plaatsvinden. Ik geloof in het menselijk optimisme. Zelfs een nieuwe 'vuile truc' zou dat geloof niet naar beneden brengen", voegt Martin nog toe.

'Nog een paar goede jaren'

Martin is wel erg tevreden over z'n eigen presteren: "Ik heb progressie geboekt, al is dat in het algemeen klassement misschien niet te zien. Ik stond de helft van de wedstrijd op een podiumplek en viel aan. Ik speelde een rol in een Tour de France van zeer hoog niveau."

Met z'n elfde plek was hij de beste Fransman in het algemeen klassement. Daarnaast wonnen Nans Peters en Julian Alaphilippe beiden een etappe. Voor Frankrijk was het dus niet de beste Tour ooit, maar Martin maakt zich geen zorgen. "Vorig jaar waren we met Pinot en Alaphilippe de beste van de wereld, nu de slechtste", zegt hij. "Mijn generatie heeft nog een paar goede jaren voor zich en ik weet ook niet hoeveel progressie de jongeren nog maken. Vorig jaar kregen we te horen dat Egan Bernal de Tour wel acht keer zou kunnen winnen en nu zal Pogačar de druk hebben om te bevestigen."

  • Guillaume Martin

Laatste nieuws