Voorbeschouwing | Vuelta-etappe 1 Irun-Arrate Eibar

De Vuelta a España begint vandaag direct met een finish bergop, in Arrate Eibar. Gaan we meteen grote verschillen in het klassement zien? In onze voorbeschouwing lees je er alles over!

Voorbeschouwing | Vuelta-etappe 1 Irun-Arrate Eibar

Parkoers: Direct bergop

De goed klimmende renners in het peloton kunnen hun hart ophalen, want de eerste etappe in de Vuelta a España van 2020 is meteen zwaar. De aanloop is weliswaar vrij gemakkelijk, maar in de laatste tachtig kilometer liggen vier gecategoriseerde beklimmingen. De eerste twee zullen niet voor grote afscheidingen zorgen, maar op de Alto de Karabieta en Alto de Arrate (3,7 kilometer aan 9,6 procent) moeten klassementsrenner serieus aan de bak. De top van de laatste beklimming ligt op twee kilometer van de meet. Koersdirecteur Fernando Escartín is duidelijk: “Deze etappe maakt direct de eerste verschillen in het algemeen klassement.”

Streek: Het wielergekke Baskenland

De stad in het wielergekke Baskenland zal ongetwijfeld voor passionele scènes zorgen. Of dat in tijden van corona een goed idee is, is een andere discussie. Wie ooit een finish bergop in een grote ronde heeft bezocht, weet dat het wemelt van de Baskische vlaggen. Deze vlag werd in 1894 ontworpen door de broers Luis en Sabino Arana, oprichters van de Baskische Nationalistische Partij. In 1933 werd de vlag officieel aanvaard door de Baskische regering. Onder anderen ex-renners Juan Manuel Gárate (Irun) en Pedro Horillo (Eibar) komen uit deze streek. Beide Spanjaarden reden jarenlang voor de Rabobank-formatie. Gárate won in 2001 een etappe in de Vuelta a España en werkt tegenwoordig als ploegleider bij EF Pro Cycling.

Geschiedenis: Alto de Arrate befaamd in de wielerwereld

Wout Poels zijn eerste overwinning in de WorldTour boekte hij op de Alto de Arrate. In 2014 bleef hij in de Ronde van het Baskenland Alejandro Valverde en Samuel Sánchez met een seconde voor. De slotklim van de eerste etappe is de voorbije jaren meermaals beklommen in de Ronde van het Baskenland. Onder anderen Alberto Contador, Nairo Quintana en Joaquim Rodríguez wisten er eveneens te winnen. De eerste zeshonderd meter lopen relatief makkelijk, maar vanaf dan komt het stijgingspercentage niet meer onder de negen procent. Het maximale stijgingspercentage is elf procent.

Het complete profiel van de opeiningsrit.
Vuelta a España
  • Vuelta a España