Parkoers: Twee keer de Puerto de Orduña
Ook etappe zeven gaat niet voor de sprinters zijn. Op de 160,4 lange route liggen twee beklimmingen van eerste categorie. Tweemaal de Puerto de Orduña. De top van de tweede keer ligt op een kleine twintig kilometer voor het einde. De Puerto de Orduña is zo’n acht kilometer lang en loopt gemiddeld aan 7,5 procent omhoog. In 2012 werd deze klim ook beklommen, maar toen lag die in het begin van de etappe. De zege ging in de desbetreffende rit naar EF Pro Cycling-renner Simon Clarke.
Streek: Terug in het (spookachtige) Baskenland
De Vuelta a España startte al in het Baskenland en voor de zevende etappe keert het peloton even terug naar de noordelijke regio die zo adembenemend groen kan zijn. Het droge landschap uit delen van de rest van Spanje kent het Baskenland minder. Het Baskenland heeft door de Pyreneeën en Golf van Biskaje een klimaat dat lijkt op het Nederlandse. Sterker nog, in het Baskenland valt gemiddeld meer regen dan in Nederland. Een Vuelta-etappe eind oktober in het bij tijd en wijle spookachtige Baskenland is dan ook een risico. Gemiddeld genomen is november een van de maanden waarin de meeste neerslag valt. Gelukkig voor de renners laat de karavaan het Baskenland definitief achter zich en trekt men verder zuidwaarts.
Geschiedenis: Voedingsbodem van Baskisch talent
De oranjehemden van Euskaltel-Euskadi waren jarenlang een vast beeld in de Tour de France en Vuelta a España. Niet altijd even tactisch, maar altijd met het hart liet de ploeg zich van voren zien in vooral bergetappes. Roberto Laiseka, Samuel Sánchez en Igor Anton vielen aan waar mogelijk en boekten op die manier mooie etappezeges in Spanje. Startplaats Vitoria-Gasteiz is een vruchtbare voedingsbodem voor wielrenners. Victor de la Parte (Team CCC), Mikel Landa (Bahrain-McLaren) en Jon Aberasturi (Caja-Rural) rijden een thuiswedstrijd indien ze aan de start verschijnen. Wat betreft oud-renners is dit het thuisgebied van Igor Gonzalez de Galdeano, de erkend tijdrijder die in de Vuelta a España van 1999 als tweede eindigde. Na zijn loopbaan werd Gonzalez de Galdeano technisch directeur bij Euskaltel-Euskadi. De wielerploeg hield op te bestaan in 2013, maar is sinds dit jaar terug op het profniveau. Helaas kregen ze dit jaar geen wildcard.
- Cor Vos