Kristof De Kegel over Zwift Academy-renners: 'Cijfers waarmee ze bij de beste 5 van de ploeg horen, maar Gianni Vermeersch zou nooit winnen en wordt zesde in Roubaix'

Alpecin-Deceuninck en Zwift hebben een samenwerking waarbij ze op zoek gaan naar de volgende topper. Trainer Kristof De Kegel vertelt over de samenwerking.

De Kegel

De Kegel is een van de aanjagers van de e-racing-competitie. Samen met Zwift gaat Alpecin-Deceuninck ieder jaar op zoek naar een renner die iets moet kunnen uitrichten in de WorldTour. De winnaar van de Zwift Academy krijgt in eerste instantie een kans in de opleidingsploeg van de gebroeders Roodhooft. De winnaars sinds Alpecin-Deceuninck erbij betrokken is: Jay Vine (2020), Alex Bogna (2021), Luca Vergallito (2022) en Louis Kitzki (2023).

Jay Vine

Twee van hen rijden inmiddels in de WorldTour. Vine voor UAE Team Emirates, Vergallito voor Alpecin-Deceuninck. Van Bogna is nog niets bekend wat betreft 2025, terwijl Kitzki nog voor de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck rijdt komend seizoen. Deze renners staan bekend om hun enorme wattages die ze kunnen wegtrappen, zo vertelt ook De Kegel in gesprek met Bahamontes.

"De wattages van de finalisten waren meteen goed voor de top 5 van onze volledige ploeg, waarbij je moet weten dat wij dertig renners hebben. Dat is echt heel straf. Louis Kitzki liet als negentienjarige cijfers noteren waarmee Jay Vine als 24-jarige de competitie won."

Het is verleidelijk om die cijfers één op één door te vertalen naar de koers. Zeker Vine is een succesverhaal. Maar de Australiër gaat ook meer dan gemiddeld op zijn plaat. De Kegel: "Vallen hoort er helaas bij. We kijken in het moderne wielrennen eerst naar wie welk vermogen kan produceren. Daarna kijk je wie die cijfers efficiënt kan inzetten in de koers. Dat is niet gemakkelijk."

Gianni Vermeersch

Want dat je niet de hoogste wattages trapt, betekent volgens De Kegel niet dat je geen resultaat kunt rijden op het hoogste niveau. "Gianni Vermeersch bijvoorbeeld zou nooit de Zwift Academy winnen, maar hij werd dit jaar wel zesde in Parijs-Roubaix. Van die top 10 in Roubaix was hij ongetwijfeld de meest efficiënte. Ook dat is een enorm talent: tactiek, behendigheid, positionering."

Het is dus zaak een goede balans te vinden volgens De Kegel. "Het blijft zoeken naar zij die wattages trappen en die hopelijk kneedbaar genoeg zijn om zich aan te passen aan het peloton. Dat is een dunne lijn. Maar ook wie zich niet zo goed begeeft in de groep, kan van waarde zijn."

"In de WorldTour heb je allerlei profielen nodig, ook controleurs. Als je een renner vindt op Zwift met een grote motor, en je krijgt die gekneed tot een knecht die in plaats van 100, toch 150 kilometer op kop kan rijden in De Ronde van Vlaanderen. Dan heb je daardoor een extra renner om in te zetten in de finale."