Dit is de ploeg die Jumbo-Visma volgend jaar naar de Tour zou moeten sturen

Nu het parkoers bekend is, kunnen we gaan speculeren over met welke 8 man de Nederlandse sterrenformatie naar de Ronde van Frankrijk zou moeten trekken. Onze redacteur kiest voor de volgende namen en legt uit waarom.
jumbo-visma

Met een parkoers waarmee je alle kanten opkunt, zal het voor de sportieve leiding van Jumbo-Visma veel meer dan de afgelopen editie van de Tour een puzzel worden om met een uitgebalanceerde selectie te komen. Of puzzel... ze zullen gewoon harde keuzes moeten maken, vind ik.

Met 'de gele droom' die de ploeg afgelopen september nog zo hard uiteen zag spatten, ligt het voor de hand weer een klassementsploeg naar Frankrijk te sturen. Met meer dan genoeg sprintkansen is dat zuur voor Dylan Groenewegen, maar zowel voor sprints gaan als een dominante bergploeg willen hebben (met twee kopmannen) is mijns inziens niet meer mogelijk - zeker niet nu de ploegen uit 8 man bestaan.

Tussen haakjes staat het al in bovenstaande alinea: twee kopmannen. In mijn ogen moeten dat Primoz Roglic en Tom Dumoulin zijn. Het driekopmannenplan waarmee Jumbo-Visma aanvankelijk de Tour zou betwisten - een blessure van Kruijswijk gooide roet in het eten - is niet voor herhaling vatbaar. Daarvan wordt Steven Kruijswijk het slachtoffer; hij rijdt de Giro. Met die twee harde keuzes kom ik uit bij de volgende acht namen.

1) Primoz Roglic

Of supermarktketen Jumbo er ook maar één euro extra omzet door draait en of de Hema er ook maar één extra rookworst door verkoopt, is zeer de vraag, maar vanuit sportief oogpunt moet je natuurlijk met Roglic naar de Tour - de vraag is of je als ploeg met een titelsponsor die alleen in Nederland (en een beetje in België) actief is niet altijd een Nederlandse kopman zou moeten hebben, maar dat is een ander vraagstuk - als je 'm hebt, neem je 'm mee.

Foto van Primoz Roglic die je ook als ansichtkaart kunt verkopen

2) Tom Dumoulin

Dumoulin is voor veel geld binnengehaald en heeft met z'n charisma, uitstraling en nationaliteit voor de sponsors juist wel de marketingwaarde die Roglic ontbeert. Bovendien is Dumoulin een steengoed coureur die heus weer terugkeert op zijn topniveau - de vraag is of dat in het huidige wielerlandschap nog voldoende is om de Tour te kunnen winnen, maar ook dat is een ander vraagstuk.

Tom Dumoulin horen Nederlanders liever dan Primoz Roglic

3) Tony Martin

Zolang Tony Martin fietst (dat zal nog tot z'n 57ste zijn vermoedelijk..) wil je hem in je ploeg hebben en neem je 'm ook mee naar de Tour. Acht man in een ploeg tegenwoordig, maar met Martin in de gelederen heb je er toch nog een beetje negen, want zijn kopwerk telt wel voor twee op het vlakke.

Tony Martin in z'n natuurlijk habitat - op kop van het peloton

4) Robert Gesink

Wat Martin doet, doet Gesink - misschien in iets mindere mate - bergop. Zie het beulswerk dat hij nu ook weer doet in de Vuelta. Onomstreden in de Tourploeg, als je het mij vraagt.

Robert Gesink en z'n grimas

5) Sepp Kuss

Het is de vraag wanneer Kuss eens zijn eigen kans moet krijgen in een grote ronde, want zo goed is hij - al is het af en toe nog wat wisselvallig. Dat zal hij in de Tour niet mogen zijn, want ik kies wel voor een iets minder sterke bergploeg (zie hieronder). Kuss moet de laatste man zijn voor Roglic en Dumoulin. Nog één keer de eigen kansen opofferen en dan de Vuelta als kopman?

Sepp Kuss als etappewinnaar, het zal wat mij betreft niet voor de komende Tour zijn...

6) Wout van Aert

Uiteraard gaat WonderWout weer mee en hij krijgt van mij meer vrijheid dan hij dit jaar had, zeker omdat de eerste week zo op zijn lijf is geschreven. Van Aert zal ongetwijfeld zijn werk doen, maar mag ook lekker z'n eigen gang gaan, want dat wil ik de mensheid niet ontnemen - en dat zou de ploeg ook niet moeten willen! Een gevecht tussen hem, VDP en een Sagan in goede doen om het groen; hoe mooi zou dat zijn?!

Van Aert kan de handen hopelijk weer vaak de lucht in steken; hij krijgt een vrijere rol.

7) Mike Teunissen

Om Wout van Aert op het vlakke dus wat te ontlasten en er aardig wat potentiële waaieretappes op het programma staan, gaat Mike Teunissen mee. Kan in de eerste week ook wat hand- en spandiensten verlenen voor Van Aert.

Mike Teunnissen in het geel in 2019

8) Lennard Hofstede

De nummer 8 van de ploeg is oneerbiedig gezegd het manusje van alles. Hofstede laat op dit moment in de Vuelta zien bergop heel aardig mee te kunnen en hij is ook bruikbaar (sorry, nogmaals wat oneerbiedig) in de waaieretappes.

Tuurlijk, Hofstede is geen George Bennett of Vingegaard bergop, die je ook mee zou kunnen nemen. Maar ik maak dan ook de keuze om niet met een oppermachtige, versmachtende bergtrein te rijden - we zagen afgelopen Tour dat Pogacar daar ook perfect van kan profiteren. In mijn ploeg wordt minder op de automatische piloot gekoerst!

Zo zullen we Lennard Hofstede ook veel zien in de Tour als het aan mij ligt
  • Team Jumbo-Visma

Laatste nieuws