Interview | Nikias Arndt: 'Qua persoonlijkheid pas ik het beste bij Cees Bol'
Premium

Interview | Nikias Arndt: 'Qua persoonlijkheid pas ik het beste bij Cees Bol'

In deel 3 van onze Sunweb Series spreken we met Nikias Arndt, die met zijn 28 jaar één van de oudere renners van de ploeg is. Over Marc Hirschi, anders koersen na het vertrek van Dumoulin en sprints aantrekken voor Cees Bol.

  • Team DSM Team DSM
  • Nikias Arndt Nikias Arndt

Nikias Arndt (28) is geen klassementsrenner en ten tweede is hij volgens de maatstaven van Team Sunweb niet de jongste meer. De winnaar van een etappe in zowel de Giro d’Italia als de Vuelta a España wordt midden november 29 jaar, maar slechts vier renners zijn ouder dan hij. Waaronder de vertrekkende Matthews en Kelderman. “Ik geef toe dat ik weleens heb gedacht: we hebben te veel jonge renners. Het is onderdeel van het DNA van de ploeg om talent de kans te geven en hen optimaal te ontwikkelen. Team Sunweb heeft een visie en dat is de reden dat ook ik voor deze ploeg koos. Het lijkt normaal om een visie te hebben, maar zo normaal is het niet. We werken in een proces en kijken verder dan de eerstvolgende koers. Als jonge renner zijn prestaties ondergeschikt aan het ontwikkelingsproces.”

Arndt is een van de cultuurbewakers van Team Sunweb. De hardrijder met snelle benen verlengde in augustus zijn contract met twee jaar. Mocht hij die verbintenis uitdienen dan maakt hij de tien seizoenen bij de ploeg vol. “In die jaren is mijn rol veranderd. Het is nu ook mijn taak er te zijn voor talenten en ze een luisterend oor te bieden als ze ergens mee zitten. Het maakt mij ook weer gemotiveerder om hun ontwikkeling te zien. Al in de Tirreno-Adriatico hebben Chris Hamilton en Jai Hindley laten zien klaar te zijn voor het grote werk. Van de talenten is Hirschi zonder twijfel de grootste. Naast de fiets is hij anders dan erop. Hij is rustig, soms een beetje stil, en daarbij onwijs gefocust om beter te worden.”

De Zwitser is de revelatie van dit rare jaar. Na zijn etappezege in de Tour de France trekt hij de hoogvorm door met een derde plaats op het wereldkampioenschap en de zege in de Waalse Pijl. De leegte van vertrokken en vertrekkende kopmannen daarmee invullend. “Hirschi is het beste voorbeeld”, vervolgt Arndt. “Hij krijgt de kans zijn ding te doen en laat zien hoe goed hij is. Het is in de wielerwereld niet gewoon dat de beste renners voortijdig vertrekken, maar soms is het goed om te veranderen en niet te veel te focussen op één renner. Mede door het vertrek van Dumoulin zijn we als geheel agressiever gaan koersen. Parijs-Nice was al heel goed en na de coronacrisis hebben we de draad weer opgepakt.”

Arndt tijdens de afgelopen Tour de France.

'Groep vrienden geworden'

Zelf maakt Arndt onderdeel uit van de klassiekerploeg en de sprinttrein van Cees Bol. Samen met Joris Nieuwenhuis en Pedersen moet hij de Noord-Hollander optimaal brengen in de massasprint. In de Tour de France komen ze dicht bij eremetaal, maar stuit afmaker Bol in de etappe naar Privas op een net iets te sterke Wout van Aert. “Vorig jaar werkte ik al met Cees, maar in deze opstelling zijn we dit seizoen begonnen. Op training hebben we veel tests gedaan en geanalyseerd hoe we Cees het beste kunnen brengen. Hij is een winnaar, maar op een andere manier dan Degenkolb en Matthews. Zij waren geweldig om voor te werken, maar qua persoonlijkheid pas ik het beste bij Cees. Hij is net als ik iemand die het zoekt in details en zijn prestaties uitgebreid analyseert. Met die eigenschap past hij goed bij Team Sunweb.”

Als voorbeeld haalt Arndt de Touretappe naar Privas aan. De lead-out lijkt op het eerste oog formidabel, maar bij Team Sunweb analyseren ze de sprint ook na een goede prestatie, zodat de minuscule foutjes ze niet ontgaan. “We bekeken onder meer hoe we de snelheid verdeelden. Het doel is simpel: als Casper afgeeft, dan moet Cees op zijn hoogste snelheid zijn. Een sprintvoorbereiding is niet alleen hard trappen. Ik moet rekening houden met Casper, want die moet extra snelheid in de trein brengen. Het moment dat Cees niet op volle snelheid wordt afgeschoten, is voor de concurrentie het teken om erover te gaan. De conclusie na die tweede plek was dat de lead-out perfect was en Van Aert simpelweg net te sterk. Er zijn niet altijd verbeteringen, maar we analyseren de sprint iedere keer. Ook als het goed gaat, vergeten we de details niet.”

Na de goede eerste anderhalve week zijn de sprintvoorbereidingen in de Tour de France de laatste tien dagen minder succesvol. Het is veelzeggend voor de prestatie van Team Sunweb, dat ondanks drie ritzeges enkele grote kansen net niet wist te benutten. “Ik weet dat er vooraf vraagtekens zijn gezet bij het selectiebeleid, maar wij waren ervan overtuigd dat we minstens één etappe zouden winnen. Ik had het misschien niet geloofd als je vooraf had gezegd dat we er drie zouden pakken, maar het verbaast me ook niet. De teamgeest is in orde. Na de intense coronaperiode hebben we zoveel tijd met elkaar doorgebracht. We hebben veel plezier gemaakt en zijn een groep vrienden geworden.”

Dit was deel drie van onze serie over het 'nieuwe' Team Sunweb. Eerder kon je al interviews met ploegleider Rudi Kemna en Thymen Arensman lezen. Morgen komt het laatste deel, met Iwan Spekenbrink, online.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct