Premium

Interview | Rudi Kemna over talenten bij Sunweb: 'Als het meezit kan Eekhoff Roubaix winnen'

Gisteren kon je al een interview met Thymen Arensman lezen, vandaag hebben we deel 2 van onze 'Sunweb Series' voor je. Een interview met ploegleider Rudi Kemna. Over het vertrek van Michael Matthews, waarom renners vertrekken en over jonge talenten als Nils Eekhoff.

Interview | Rudi Kemna over talenten bij Sunweb: 'Als het meezit kan Eekhoff Roubaix winnen'
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM
  • Afbeelding van Nils Eekhoff Nils Eekhoff
  • Afbeelding van Michael Matthews Michael Matthews

Bij de biografie van Rudi Kemna (53) op de website van de ploeg staat dat het zijn hobby is om huizen te bouwen en renoveren. De Tukker bekleedt tegenwoordig de functie van hoofdcoach bij Team Sunweb en heeft eveneens ervaring met het renoveren en bouwen van een wielerploeg. Hij werkte aan de sprinttrein van Marcel Kittel, de klassiekerkern van John Degenkolb, de klassementsploeg van Tom Dumoulin en de aanvallersploeg van nu. Dat er vooraf kritiek is op het selectiebeleid voor de Tour de France, neemt Kemna net als Spekenbrink voor kennisgeving aan. “Ik loop lang genoeg mee om te begrijpen dat er kritiek komt als we iemand als Matthews thuislaten. In onze ploeg kijken we hoe renners functioneren binnen het grote geheel en niet zozeer naar de naam van een renner. Als de buitenwacht daar iets van vindt, dan is dat maar zo. ’s Morgens is het slecht en ’s avonds is het goed.”

De goede prestaties in de Tour de France ziet Kemna dan ook niet als een lange neus naar de criticasters. Neemt niet weg dat hij de meningen over het passeren van Matthews en ook Sam Oomen en Wilco Kelderman voorbarig vond. Zij pasten gewoonweg minder goed bij de aanvalslustige manier van rijden. “We hebben ook op het laatste moment Jasha Sütterlin vervangen voor Casper Pedersen. Niet omdat Jasha niet goed genoeg is, maar omdat Casper met zijn kwaliteiten beter in de ploeg zou passen. Het begint met het doel dat je nastreeft en daarbij zoek je de renners. Dat zijn niet automatisch de meest in het oog springende namen. Bij ons werkt het niet als één renner zegt: ‘We gaan het op deze manier doen.’ Zo gaat het wellicht bij andere ploegen, maar beleid wordt bij ons gemaakt door het management en niet door één goede renner.”

Na Kittel, Degenkolb en Dumoulin vertrekt ook Matthews komend seizoen omdat hij niet meer in de ploeg past. Wakker liggen doen ze er niet van bij Team Sunweb. “Ik spreek niet over de exacte reden waarom Matthews vertrekt, maar we zijn in goed overleg overeengekomen uit elkaar te gaan. Als hij niet meer volgens onze manier wil werken, dan gaan we in gesprek met elkaar. Als je er samen uitkomt, ga je verder. Als een renner het proces anders ziet dan is het goed dat hij zijn heil ergens anders zoekt. Dat wil niet zeggen dat ik het niet jammer vind, maar renners moeten blijven omdat ze in de ploeg passen en niet vanwege hun naam. We gaan liever uit elkaar dan de onenigheid te laten door sudderen of het beleid aan te passen.”

Michael Matthews vertrekt naar Mitchelton-Scott.

'Besteden de meeste aandacht aan karakter'

Het mag duidelijk zijn dat ze bij Team Sunweb niet bang zijn om te breken met hun kopman. Een vertrek van een goede renner maakt de weg immers vrij voor een nieuw talent dat de hoofdrol kan pakken. Het doorstroombeleid zorgt ervoor dat Team Sunweb gemiddeld genomen de jongste ploeg van de WorldTour heeft. “Dat is niet het streven, want we zijn ook bereid om een renner van dertig die alles nog moet bewijzen aan te nemen. Maar we willen iets opbouwen en dat is over het algemeen makkelijker met een jong persoon. Dat beleid valt nu meer op, maar we focusten ons altijd op beloftevolle coureurs. Ik snap goed waarom talenten voor ons kiezen. Bij ons kunnen ze zich rustig ontwikkelen en krijgen ze kansen. Ze zijn al snel op een hoog niveau. Het is niet gek meer dat we voor volgend seizoen de pas achttienjarige Marco Brenner hebben vastgelegd.”

Scouting begint bij Team Sunweb meestal met een tip of uitslag. Een resultaat ziet men als attentie, maar is absoluut geen reden om iemand vast te leggen. Het zegt tenslotte niets over de persoonlijkheid van een renner. “We besteden de meeste aandacht aan het karakter. We voeren uitgebreide gesprekken waarin we een samenwerkende houding willen zien. Samenwerken is niet luisteren naar wat de ploeg zegt, maar ook je eigen input brengen en delen met de groep. Dat is een groot gedeelte van het succes in de Tour. Aangezien we wisten hoe goed Hirschi en Andersen zijn, verrassen hun prestaties ons niet. Die jongens maken al drie jaar mooie stappen, maar nu ze op het allerhoogste niveau presteren wordt dat zichtbaar voor het grote publiek.”

In de laag onder hen is Kemna gecharmeerd van ieder talent in de ploeg, maar als hij één iemand eruit moet pikken dan is het Nils Eekhoff. “Nils maakt een snelle ontwikkeling door en is iemand die aanwijzingen snel onder de knie heeft. In de klassiekers werken we niet met een uitgesproken kopman, maar met een sterk blok. In dat blok is een belangrijke rol weggelegd voor Nils. Een Parijs-Roubaix is van een ander niveau en we verwachten het niet van hem, maar als alles meezit kan hij die al winnen. Het is een groot compliment waard hoe hij aan het werk is. Voor het algemeen klassement zijn onze talenten minder ver, maar zij gaan ook naar een hoog niveau toegroeien. We zijn in ontwikkeling om die jongens op te leiden voor een top vijf-notering in grote rondes. Ze komen vanzelf in beeld. Wie het zijn kun je zelf invullen.”

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct