Elk najaar, meestal ergen in november, meldt Piet Paulusma dat we dit jaar een 'echte, vieze winter' krijgen. Als hij daarmee bedoelt dat de herfst van november tot maart duurt had hij natuurlijk elk jaar gelijk, maar dat is niet wat ik een vieze winter vind. Groot was dan ook mijn blijdschap toen er afgelopen weekend zeker 30 centimeter sneeuw was gevallen. Het feit dat er 's ochtends vroeg nog niet gestrooid of geveegd was, maakte de pret alleen maar groter.
Er is namelijk weinig leuker dan op je mountainbike, gravelbike of crosser door de sneeuw te rossen. Het vergt een beetje aanpassing en het is soms even ploeteren, maar het is heel goed te doen (en vooral leuk!). In het verleden heb ik vaak op m'n cyclocrossfiets door de sneeuw gefietst en ik ben inmiddels tot de volgende inzichten gekomen. Daarom een rijtje tips.
1: Banden; zacht, zachter, zachtst
Ik denk dat de beste fiets voor de sneeuw een fatbike is. Toch kom je op smalle cyclocrossbandjes en alles wat er tussenin zit vrij makkelijk door de sneeuw heen. Cyclocrossbanden zijn misschien zelfs nog wel beter dan die van een 29'er. Deze relatief smalle banden snijden door de losse sneeuw heen, waardoor je juist grip hebt op de ondergrond. De crux zit hem in de bandenspanning, die moet erg laag zijn. Daarmee heb je de meeste grip in de sneeuw. Tubeless banden zijn echt een voordeel, want daarmee kun je met heel lage bandenspanning rijden zonder bang te zijn voor stootlek. Ik reed gisteren met iets minder dan één bar in de banden (grof modderprofiel) en dat werkte perfect.
2: Thermobidons
Het drinken in je bidon bevriest een stuk sneller dan je denkt. Binnen een half uur is je sportdrank veranderd in slush-puppy. Je kunt natuurlijk warme thee in je bidons doen, maar een thermobidon werkt ook super. Bij veel fietsers verdwijnt de prikkel om te blijven drinken wanneer het koud is. Blijf hier aan denken!
3: De juiste kleding
Een groot voordeel van fietsen wanneer het vriest is dat de sneeuw niet aan je lijf blijft plakken. Je wordt dus niet nat (ook niet nadat je gevallen bent). Kleed je echter wel goed aan. Met deze temperaturen ontkom je niet aan laagjes, maar doe dat wel slim. Een ademend en winddicht jack, zoals bijvoorbeeld een Castelli Perfetto, is net zo warm als meerdere laagjes. Zo hoef je niet als een Michelinmannetje de weg op en beweeg je wat makkelijker op de fiets. Verder: een muts, warme sokken (tip: merinowol), overschoenen en goede handschoenen!
(Overigens realiseer ik me dat ik geen modeprijs ga winnen met een groenzwarte winterbroek gecombineerd met een rode Gabba over een zwart jasje, maar ik had het geen moment koud)
4: Koude vingers en tenen? Pak je bovenlichaam goed in
Weinig dingen zijn zo vervelend als koude vingers en tenen. Natuurlijk voorkomen handschoenen, warme sokken en dikke overschoenen een hoop ellende, maar ik heb ervaren dat m'n bovenlichaam goed inpakken echt goed helpt. Wanneer je daar immers veel warmte verliest, worden je ledematen vanzelf sneller koud. Een warm bovenlichaam is (iets) warmere handen.
5: Doe niet te gek
Hou er rekening mee dat je deze temperaturen het nodige vragen van je lichaam. Je kunt je daarom afvragen of een duurtraining van meer dan 3 uren of stevige intervallen doen verstandig ideeën zijn.
6: Achterop je zadel zitten
Verse sneeuw geeft heel veel grip. Je kunt zelfs over ijs rijden wanneer het pak sneeuw maar dik genoeg is. Qua fietsen is het vergelijkbaar met zand. Dat betekent dus een beetje achterop je zadel zitten en tractie houden, net als Mathieu van der Poel en Wout van Aert in Oostende deden. Niet teveel aan het stuur trekken, maar het stuur losjes beethouden en je voorwiel zelf het spoor laten zoeken. Mijn persoonlijke ervaring is dat een tandje zwaarder trappen soms ook goed helpt, want daar blijf je fiets wat rustiger van.
Wanneer de sneeuw wat meer aangereden is, kan het wat gladder worden. Vooral op de crosser en gravelbike is het dan een kwestie van een spoortje zoeken en daar doorheen klieven.
7: Ga niet alleen
Waar je de afgelopen weken soms bijna over de koppen kon lopen op de Posbank, was het afgelopen zondag zo goed als uitgestorven. Persoonlijk ervaar ik dat als heel fijn, maar wat als er iets gebeurt? Met bijvoorbeeld materiaalpech of een valpartij is het wel zo fijn om iemand bij je te hebben.
8: Geef je fiets wat liefde
In het bos wordt niet gestrooid, maar op de weg er naartoe ontkom je er niet aan om over bestrooide wegen te fietsen. Wees een beetje lief voor je fiets en spoel die rommel er zo snel mogelijk af. Bonustip: Doe dat niet op je oprit wanneer het vriest! Het is het allerbeste om hem daarna op een warme plek neer te zetten, zodat hij goed droogt. Kijk je partner even lief aan en zet hem (je fiets!) lekker bij de kachel neer.
Bonustip: Geniet!
Het is echt prachtig in de natuur en je waant je zo ongeveer op wintersport. Voorlopig blijft de sneeuw (gelukkig) nog wel even liggen!
- Stef Kamperman