Ploegen 2021 | Team Jumbo-Visma

Jumbo-Visma was vorig jaar de beste ploeg op de UCI-ranking, dus de verwachtingen zijn hoog. Echter, met het wegvallen van Tom Dumoulin en met meerdere renners die voorlopig uit de roulatie zijn is de puzzel voor Richard Plugge en co. niet eenvoudig.

Ploegen 2021: Team Jumbo-Visma
  • Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma

UCI-Status 2021 WorldTour

Sponsors Supermarktketen, IT-bedrijf

Nationaliteit Nederlands

Fiets Cervélo

Website www.teamjumbovisma.com

Directeur Richard Plugge

Hoofdploegleider Merijn Zeeman

Ploegleiders Jan Boven, Sierk-Jan de Haan, Addy Engels, Mathieu Heijboer, Frans Maassen, Grischa Niermann, Arthur van Dongen

De puzzel wordt steeds moeilijker

In de eindejaarsinterviews met grote kranten kon Merijn Zeeman niet ontbreken na zijn 2020. Tegen De Volkskrant vertelde hij dat de pijn van het onverwachte verlies van de Tour de France is gebleven. Net als de rest van de wielerwereld dacht Team Jumbo-Visma dat Primo‑ Roglic in een zetel de laatste individuele tijdrit zou aanvatten, maar dat was buiten Tadej Pogacar gerekend. Het lijdt geen twijfel dat ze bij Team Jumbo-Visma nogmaals vol voor de Tour de France zullen gaan. De tactiek van meerdere kopmannen kon in 2020 immers niet worden uitgespeeld. Tom Dumoulin was mede door blessureleed niet goed genoeg en Steven Kruijswijk sneuvelde al voor het Franse spektakel begon. “Geel blijft de droom”, was performancemanager Mathieu Heijboer tegen Wieler Revue glashelder een paar dagen na het Tourdebacle.

Toch is de puzzel er in 2020 niet makkelijker op geworden. Wout van Aert is absolute kopman, maar moet ook geregeld zijn kansen opofferen voor het grotere plaatje. Sepp Kuss is een van de beste pure klimmers van het peloton, maar wordt vaker gebruikt als meesterknecht dan dat hij voor eigen rekening mag rijden. George Bennett werd tweede in de Ronde van Lombardije, maar reed in 2018 zijn laatste grote ronde als kopman. Een dag na de ploegenpresentatie gaf Tom Dumoulin aan dat hij voorlopig met onbetaald verlof gaat en Dylan Groenewegen is tot begin mei geschorst en tot overmaat van ramp mist Mike Teunissen hoogstwaarschijnlijk het complete voorjaar. Met onder anderen Nathan Van Hooydonck, Sam Oomen en Edoardo Affini trok de ploeg gelukkig de nodige renners met groeimarge aan.

Primoz Roglic

Roglic won vorig jaar de Vuelta.

Met het wegvallen van Tom Dumoulin is Jumbo-Visma nog duidelijker afhankelijk van de vorm van Primoz Roglic. Niet dat de Sloveen zich erg druk maakt om die opgelegde druk, maar het geeft de ploeg wel minder troefkaarten straks in de Tour de France. Aan de andere kant heeft Roglic zich in 2020 al nadrukkelijk opgeworpen als de enige kopman van Jumbo-Visma. De situatie rond Tom Dumoulin brengt daar geen wezenlijke verandering in. Het hoofddoel zal dan ook heel duidelijk weer in de Tour liggen. Toch rijdt Roglic ook de Waalse klassiekers plus de Gold Race. Direct na de Tour vliegt Roglic normaal gesproken naar Tokio om daar aan de Olympische Spelen deel te nemen. De Vuelta slaat deen dit jaar over.

Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen is tot 7 mei geschorst.

“Renners zullen hem niet zomaar opnieuw accepteren. Maar ik denk dat hij de knop om kan draaien. Groenewegen zal zijn topniveau weer halen”, zo vertelde Philippe Gilbert in een podcast met Sporza. De door Groenewegen veroorzaakte valpartij in de Ronde van Polen laat zijn sporen nog wel even na. Voor slachtoffer Fabio Jakobsen, maar ook voor Groenewegen zelf. De Amsterdammer zag 2020 in rook opgaan en staat in 2021 door een schorsing tot begin mei aan de kant. Vervolgens moet Groenewegen zijn weg in het peloton nog zien te vinden en hangt er al die tijd een rechtszaak boven zijn hoofd. Voorlopig staan er geen grote wedstrijden op zijn programma, maar zal hij via de kleinere koersen terugkeren in het peloton.

Selectie Jumbo-Visma 2021

Wout van Aert
Edoardo Affini
George Bennett
Koen Bouwman
David Dekker
Tom Dumoulin (met onbetaald verlof)
Pascal Eenkhoorn
Jos van Emden
Tobias Foss
Robert Gesink
Dylan Groenewegen (geschorst tot 7 mei)
Chris Harper
Lennard Hofstede
Olav Kooij (vanaf 1 juli)
Steven Kruijswijk
Sepp Kuss
Gijs Leemreize
Paul Martens (stopt op 30 juni)
Tony Martin
Sam Oomen
Christoph Pfingsten
Primož Roglič
Timo Roosen
Mike Teunissen
Antwan Tolhoek
Nathan Van Hooydonck
Jonas Vingegaard
Maarten Wynants (stopt op 11 april)