Indrukwekkende tijdritreeks Ganna ten einde, grootse Van Aert klopt wereldkampioen

Deze fantastische Tirreno kreeg een verrassend einde. Niet omdat Pogacar z'n eindzege verspeelde, maar wel omdat de wereldkampioen tijdrijden geklopt werd.

filippo ganna

Het afgelopen jaar kon je er de klok op gelijkzetten: als er ergens een tijdrit op het programma stond en Filippo Ganna deed mee dan was het eigenlijk alleen maar de vraag met hoeveel seconden - of zelfs minuten.. - voorsprong hij won.

In de traditionele slottijdrit van de Tirreno in San Benedetto del Tronto ging het anders. Europees kampioen tijdrijden Stefan Küng zette een scherpe tijd neer waarop de wereldkampioen z'n tanden stukbeet. De Italiaan was over de 10 vlakke kilometers langs de Tyrreense kust 5 seconden langzamer. Na afloop was-ie sportief. "Stefan reed een fantastische rit, en ik ben ook maar een mens hè..."

Daarna was het de grote vraag of Wout van Aert na een zware koersweek nog eens uit zijn slof kon schieten in cultachtige paarse pak dat hij droeg (vanwege z'n eerste plek in het puntenklassement). Het antwoord op die vraag luidde volmondig ja: Van Aert was 6 seconden sneller dan Küng en dus 11 dan Ganna - en dat na alle inspanningen van de afgelopen week, die Ganna en Küng niet hoefden te doen.

Tadej Pogacar finishte op 12 seconden van Van Aert en pakte net een vierde plek in de tijdrit de eindzege in de Tirreno. Hieronder zie je de rituitslag en het eindklassement, waarin Van Aert tweede wordt achter de Sloveen.

Het algemeen klassement

De top 10 van de dag in de tijdrit

Nieuws
  • Cor Vos