José de Cauwer analyseert Milaan-Sanremo: 'Mathieu van der Poel zat te ver op de Poggio'

De Belgische wielercommentator laat zijn licht schijnen op Milaan-Sanremo en is enigszins kritisch op Mathieu van der Poel.
jose de cauwer

José de Cauwer heeft als geen ander koersgogme en dus vroeg Sporza hem na afloop van Milaan-Sanremo de koers te analyseren, ook al beschikte de Belgische zender niet over de uitzendrechten van La Primavera. Hij trok onder andere een conclusie over Mathieu van der Poel op de Poggio.

"Die zat daar een beetje te ver. Toen eerst Alaphilippe en daarna Van Aert gingen, moest hij toch van ver komen. Misschien moest hij daardoor nodeloos in overdrive gaan. Anders had hij op de top van de Poggio misschien wél nog die versnelling gehad. Laat het ons een klein foutje noemen."

Volgens De Cauwer was de aanwezigheid van een sterke Caleb Ewan op de Poggio belangrijk voor het koersverloop. "Met zijn drieën (Alaphilippe, Van Aert en Van der Poel, red.) hadden ze misschien nog naar de finish durven te rijden, maar met Ewan niet. Van Aert toonde met zijn sprint op het einde dat hij toch supersterk was. Daarvoor was hij ook al vaak de kop opgedrongen."

De Belg was dan weer vol lof over winnaar Jasper Stuyven, die het goed speelde volgens hem. ""Hij koos het juiste moment, zat op de goeie plaats en durfde te verliezen. Dat komt voor een groot deel door de Grote Drie. Niemand anders kon zogezegd winnen, dus dan moet je gokken."

Daarbij had hij ook een beetje geluk, zowel met de aanwezigheid van Ewan in de groep als met die van Søren Kragh Andersen. "Hij had het voordeel dat Ewan in die kopgroep als een soort stoorzender werkte. Iedereen keek naar hem. Stuyven had ook nog eens het geluk dat Søren Kragh Andersen tot bij hem kwam en zelfs overnam. Hij was cool genoeg om nog lang genoeg te wachten met zijn sprint. Het was niet alleen met de benen maar ook met het hoofd een sterke prestatie."

De Cauwer besloot met een antwoord op de vraag of zo diepgaan in de Tirreno achteraf wel de juiste keuze was voor Van der Poel en Van Aert - Jasper Stuyven reed immers Parijs-Nice. "In Tirreno hebben ze inderdaad inspanningen gedaan waarvan je kunt zeggen: is dat nodig als je je voorbereidt op een topklassieker van 300 kilometer, waar je fris moet zijn?"

Maar hij wil er ook niet al te verstrekkende conclusies aan verbinden. "Tot nu toe hadden ze wel zowat alle wielerwetten aan hun laars gelapt. Maar om nu te zeggen dat ze niet gewonnen hebben omdat ze moe waren, dat gaat me te ver."

Laatste nieuws