Mathieu van der Poel over het leven als wielrenner: 'Liever 2 kilo zwaarder en gelukkig' 

De Nederlands kampioen moet niet zo veel hebben van de zogenaamde marginal gains die zo in zwang zijn in de wielerwereld.
mathieu van der poel

Mathieu van der Poel volgt z'n eigen pad. Dat wordt duidelijk uit het programma dat hij rijdt - waarin hij bijvoorbeeld een plek inruimt voor mountainbiken - maar ook uit het leven als wielrenner. Alle andere ploegen zetten vol in op marginal gains en zo licht mogelijk zijn, maar MVDP kijkt daar toch wat genuanceerder tegenaan.

"Liever twee kilo te zwaar en gelukkig. Ik denk dat dat beter is; dan kun je harder rijden dan iemand die helemaal scherp staat, maar zich niet gelukkig en gezond voelt. Het allerbelangrijkste is dat je lekker in je vel zit. Dat is de basis", vertelt de Nederlands kampioen aan Wielerflits.

Het (tijdelijk) stoppen van Tom Dumoulin is voor Van der Poel reden om in te gaan op het leven als wielrenner. "Ik sluit niet uit dat zoiets mij ook zou kunnen overkomen. Al moet je wel een onderscheid maken tussen wat hij doet en wat ik doe. Als klassementsrenner is het toch nog wat anders."

"Maar ik begrijp zijn keuze wel", vervolgt VDP. "Er zijn renners die zich goed voelen bij het strakke regime van de marginal gains. Nu komt echter aan het licht dat er ook renners zijn die daar totaal niet aan wennen, maar het volgen omdat dit hen wordt opgedragen. Dumoulin en ook Marcel Kittel zijn voorbeelden, maar dit zijn ook renners die dankzij de marginal gains ook net heel ver gekomen zijn. Het volhouden is echter een ander verhaal.”

Laatste nieuws