HomeAchtergrondPatrick Lefevere over Alpecin-Fenix: 'Administratief handigheidje, geen calimero-excuus' 

Patrick Lefevere over Alpecin-Fenix: ‘Administratief handigheidje, geen calimero-excuus’ 

De ploegbaas van Deceuninck-QuickStep heeft een appeltje te schillen met Alpecin-Fenix (al heeft hij ook wel respect voor de gebroeders Roodhooft).

Never a dull moment met Patrick Lefevere… Na de Vlaamse voorjaarskoersen wil hij het in zijn column in Het Nieuwsblad eens hebben over Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel, gemanaged door de gebroeders Roodhooft.

Volgens de ploegbaas van Deceunick-QuickStep veschuilen die zich namelijk achter hun procontinentale status – in plaats van de World Team-status, zoals de ploeg van Lefevere. Ze gebruiken het als excuus in de koers, zo vindt hij. En er komen ook nog andere voorbeelden bij kijken.

“Ze trekken onderweg te gretig de kaart van klein procontinentaal ploegje. Maar klein zijn ze natuurlijk niet. Ze moeten van hun procontinentale statuut niet meer maken dan het is. Een administratief handigheidje, geen calimero-excuus om in de koers het werk over te laten aan de zogenaamd grote jongens. Dat deden ze in de Scheldeprijs wel. Ze deden daar geen meter kopwerk; ze zeiden dat ze Tim Merlier in de achtervolgende groep hadden.”

Lefevere vervolgt over de andere voordelen van een procontinentale status, zoals lagere minimumsalarissen en licentiekosten, en geen startplícht in World Tour-wedstrijden.

“Het is gewoon een tactische keuze van de broers Roodhooft om de stap naar de World Tour niet te zetten. Ze maken slim gebruik van een hiaat in de regelgeving, dat hen alleen maar voordelen biedt. Af en toe zou ik organisatoren ook willen zeggen: bedankt voor de invitatie, maar wij doen toch niet mee. Daarnaast: voor de Roodhoofts is het goedkoper om Julien Vermote binnen te halen dan voor mij. Terwijl we natuurlijk wel rechtstreekse concurrenten zijn. De Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs hebben dat net nog heel duidelijk gemaakt.”

Lefevere denkt ook niet dat ze bij Alpecin-Fenix snel de overstap naar de World Tour zullen maken op deze manier. “Gegarandeerd startrecht hebben ze sowieso: mochten ze de Europe Tour per ongeluk een keer niet winnen, dan wil elke organisator nog altijd Mathieu van der Poel aan de start.”

De Belg besluit dan toch met complimenten voor Alpecin-Fenix. “Ik heb alle respect voor de broers Roodhooft. Ze leggen met hun ploeg een schitterend parcours af, dat een voorbeeld is voor veel mensen in de sport.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Lance ‘Ted van der Parre’ Armstrong? Amerikaan duwt rennend zware auto voor zich uit

We horen Lance Armstrong regelmatig met zijn oud-ploegleider Johan Bruyneel en oud-ploeggenoot over het...

Tom Dumoulin: ‘Mis ergens wel stukje avontuur en adrenaline’

Het zou een vraag kunnen/moeten zijn in iedere wielerquiz: wanneer en waar reed Tom...

📸 Lelijk of briljant? Deze koeien- en varkenswielerpakjes vallen in ieder geval op…

De tijd dat half Nederland in een shirtje van Rabobank de weg op ging...

Van Hooydonck over verhouding bij Alpecin-Deceuninck: ‘In volgende koersen staat Van der Poel nog twee trapjes boven Philipsen’

De wereldkampioen vertelt regelmatig dat hij over het algemeen een paar koersen nodig heeft...

Meer zoals dit

Tom Dumoulin: ‘Mis ergens wel stukje avontuur en adrenaline’

Het zou een vraag kunnen/moeten zijn in iedere wielerquiz: wanneer en waar reed Tom...

Van Hooydonck over verhouding bij Alpecin-Deceuninck: ‘In volgende koersen staat Van der Poel nog twee trapjes boven Philipsen’

De wereldkampioen vertelt regelmatig dat hij over het algemeen een paar koersen nodig heeft...

📺 Wielrennen op tv deze week: Van der Poel vs. Van Aert (en veel meer koers)!

Per dag nemen we de wielerweek met je door.  Na een maandag en een...