Annemiek van Vleuten: 'Heb er op los geleefd vroeger' 

De renster van Movistar vertelt mooi over haar instelling in het leven en haar drijfveren. Een voorbeeld!
annemiek van vleuten

In de wielertalkshow Extra Time Koers van Sporza maakt Sammy Neyrick iedere week mooie miniportretjes van renners en rensters uit het peloton. Gisteren volgde hij Annemiek van Vleuten in de Waalse Pijl. De 38-jarige geboren Vleutense vertelt onder andere dat ze de Muur van Huy maar een pokkeding vindt en dat afzien echt niet leuk is - ze ziet er als een... muur tegenop.

Maar het ging niet alleen over fietsen. Ze praat ze met Neyrinck ook over haar levensinstelling en haar studententijd. Van Vleuten studeerde in 2007 af met een Master Epidemiologie aan de Universiteit van Wageningen. Maar ze deed veel meer dan zich alleen verdiepen in epidemieën.

Zo was ze lid van de studievereniging met de welluidende naam De Veetelers. "Ik heb er echt op los geleefd in m'n studententijd. Vier jaar lang niet letten op voeding en veel feesten. Dat was een mooie tijd waarin ik veel vrienden heb gemaakt die ik nu nog zie."

Pas daarna - ze vroeg in 2007 op 25-jarige leeftijd een wedstrijdlicentie aan - werd ze een echte wielrenster, maar ook niet eentje die de gebaande paadjes volgt. "Ik wil graag uit m'n comfortzone stappen. Als ik naar Colombia ga dan voelt het niet echt als trainen als ik daar in de bergen ben, terwijl ik in een week toch meer dan 30 uur op de fiets zit. Ik zou daar niet zonder kunnen."

Ze laat zich ook graag uitdagen. "Als mensen tegen me zeggen dat ik iets niet kan, dan wil ik juist bewijzen dat ik het wél kan. In het begin van m'n carrière zeiden ze: 'jij kunt niet klimmen'. Toen was het echt een doel om te bewijzen dat ik dat wel kan. Nou, dat is wel gelukt."

Nu is ze een 38-jarige gelauwerde renster. "Maar ik ben niet bezig met dingen als 'dit moet nog op m'n erelijst'. Ik wil gewoon plezier hebben in het fietsen. En leeftijd is maar een getalletje. Zolang ik blijf presteren, stop ik niet."

Laatste nieuws