Vingegaard maakt achtkoppige Tourselectie Jumbo-Visma compleet

Jonas Vingegaard gaat zijn Tour de France-debuut maken. De jonge Deen van Jumbo-Visma, die dit seizoen goed op dreef is, is in wezen de vervanger van Tom Dumoulin.

Vingegaard maakt achtkoppige Tourselectie Jumbo-Visma compleet
  • Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard

Kopmannen bij Jumbo-Visma zijn Steven Kruijswijk en Primoz Roglic. Roglic werd vorig jaar tweede in La Grande Boucle, terwijl Kruijswijk een jaar eerder als derde op het podium mocht plaatsnemen.

De Tourselectie van Jumbo-Visma stond voor een groot deel al vast, maar omdat Tom Dumoulin een pauze heeft ingelast, moest er nog één plek worden ingevuld. Die plek gaat dus naar Vingegaard, die met ritzeges en de eindzege in de Settimana Coppi e Bartali en een tweede plaats in de Ronde van het Baskenland laat zien in goede doen te zijn.

Ook won hij een rit in de UAE Tour. Daarmee heeft hij de ploegleiding van Jumbo-Visma overtuigd om klaar te zijn voor zijn debuut in de Tour, nadat hij vorig jaar al de Vuelta reed.

"Hier ben ik natuurlijk heel blij mee", vertelt de Deen. "Het is een droom die uitkomt. Ik keek altijd naar de Tour op televisie, dus het is erg leuk om ervoor geselecteerd te worden. Ik ben heel content met mijn ontwikkeling, want ik heb me inderdaad behoorlijk verbeterd. Ik wil nog beter worden en ik hoop dat ik met het helpen van Primoz en Steven ook weer een stap kan maken en veel kan leren. De Tour is iets anders dan de Vuelta, maar het zal zeker weer een mooie ervaring worden."

Ooit kanshebber in grote ronde?

"We hebben Jonas in 2019 in de ploeg genomen omdat we zagen dat hij echt talent had", zegt ploegleider Grischa Niermann. "Hij liet dat meteen zien. Vorig jaar reed hij een heel sterke Vuelta ter ondersteuning van Primoz. Hij liet daar ook voor het eerst zien dat hij een cruciale rol kan spelen in het hooggebergte, in de Alpen en de Pyreneeën."

"We voorzien voor hem een voorname rol in de Tour. Zijn selectie is een beloning voor zijn goede resultaten. In theorie kan Jonas zelf een kanshebber worden op de eindzege in een grote ronde. Hij kan ook goed tijdrijden. Maar hij heeft tijd nodig voor zijn ontwikkeling. Dan is er niets beter dan een grote ronde rijden met Steven en met Primoz en hen te steunen en ook van hen te leren."

Jumbo-Visma in de Tour

De selectie van Jumbo-Visma ziet er als volgt uit: Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Mike Teunissen, Wout van Aert, Sepp Kuss, Robert Gesink, Tony Martin en Jonas Vingegaard.

Tour de France
  • Team Jumbo-Visma