Jong, jonger, jongst: dit is de pas 18-jarige jongste deelnemer aan de Giro

Ze rijden nog net niet met zijwieltjes rond in het peloton... Zonder gekheid: dit is de jongste van het stel en het is een interessante renner!

Remco Evenepoel is met z'n 21 lentes al bijna een veteraan vergeleken met de jongste deelnemer aan de Giro. De Oekraïner Andrii Ponomar (of Andrej, zoals naar goed gebruik met Oekraïners - Gontsjar - kun je z'n naam op vele manieren schrijven) is pas 18 jaar oud, en daarmee de jongste Giro-deelnemer sinds de Tweede Wereldoorlog.

De piepjonge Oekraïner rijdt voor Androni-Giocattoli en is zeker geen koekenbakker. Ponomar werd in 2019 Europees kampioen op de weg in Alkmaar en werd begin februari opgepikt door de Italiaanse ploeg van Gianni Savio, die erom bekendstaat een goed oog voor talent te hebben.

Savio wierp de jonge Oekraïner meteen voor de leeuwen, want z'n eerste koers bij de profs was direct de langste koers van het jaar: Milaan-Sanremo. En Ponomar reed 'm uit. Hij werd 83e in het 299 kilometer monument.

Vervolgens reed hij de Settimani Coppi e Bartali en het meest recent de Belgrade-Banjaluka, een vijfdaagse rittenkoers in Servië en Bosnië-Herzegovina. Wel even andere koek dan de Giro... Maar Ponomar veroverde in die laatste koers wel de jongerentrui. Daarvoor zal-ie in de Giro renners als Remco Evenepoel en Egan Bernal moeten verslaan.

Dat zal vermoedelijk niet lukken, maar we gaan 'm wel in de gaten houden deze ronde! Uitrijden zal gezien de loodzware slotweek al een prestatie van formaat zijn.

Bekijk het originele bericht