UPDATE: ETAPPE AANGEPAST WEGENS WEERSOMSTANDIGHEDEN
Historie en parkoers
Met een lengte van meer dan 200 km en 5700 te overwinnen hoogtemeters moeten de favorieten voor de eindzege in de ‘zwaarste koers in het mooiste land’, zoals de Giro zich graag afficheert, met de billen bloot.
De drie bergpassen over ruim 2000 meter hoogte zijn de scherprechters in de tweede etappehelft, de wielertoeristen kennen ze van de Dolomietenmarathon begin juli. De eerste van de drie, de Fedaia, zit niet in die Gran Fondo maar is meteen al wel een monster van een klim - met vooral loodzware slotkilometers (zie profiel hieronder)
Na de Fedaia-pas is het nog 85 kilometer koers met twee zware, tien kilometer lange klimmen, de Pordoi - dit jaar de cima Coppi, het hoogste punt van de Giro - en de Giau. Ertussen na Arabba rijden de renners ongeveer 20 kilometer door de vallei zodat de beslissing valt op de Giau met stijgingspercentage van gemiddeld 9 procent.
Het is normaal gesproken een prachtige bergweg met veel bossen maar ook schitterende panorama’s (maar daar zullen de renners niet veel van zien, zie 'weer'). De afdaling van de Giau is twintig kilometer lang tot de finish in Cortina d’Ampezzo.
Weer
We mogen deze editie onderhand toch wel de Giro di Pioggia noemen (Ronde van de Regen), want ook in deze loodzware bergrit houden de renners het allesbehalve droog. Op hoogte is het daarbij ook nog eens koud, maar volgens de berichten blijft het wel boven het vriespunt, zodat sneeuw de renners bespaard blijft - maar koukleumen wordt het wel.
Het profiel
Het profiel van de drie klimmen
Het tijdschema
Als het peloton doorklimt, zijn ze om 16.51 in Cortina d'Ampezzo. Als het wat minder hard gaat dan rollen ze om 17.43 de wintersportplaats binnen.
- RCS