Giro | Wat een rit! Martin wint, Evenepoel valt, Bernal lost

Giro al beslist? We dachten het niet. Hallo derde week!

egan bernal

Een loodzware aankomst bergop, die volgens sommigen zelfs zwaarder is dan de kant van de Zoncolan die afgelopen zaterdag werd beklommen: de klim naar Sega di Ala. Dat stond er als hoofdmaaltijd op het menu vandaag.

De groep vluchters, met daarin onder andere drie Belgen en Dan Martin, wilde dus met een grote voorsprong aan de steile klim van zo'n 11 kilometer beginnen, maar daar staken de mannen van Team BikeExchange een stokje voor: al bij het ingaan van de voorlaatste klim, de Passo di San Valentino, was het gat teruggebracht naar minder dan 4 minuten.

In de afdaling van die klim werd de groep der favorieten opgeschrikt door een valpartij, waarbij Remco Evenepoel tegen de vangrail knalde (beelden zie onder het artikel). De jonge Belg was even van zijn apropos, maar hij kon zijn weg na een tijdje vervolgen - Mikel Nieve informeerde nog even bij 'm of het wel ging, de Bask was tot overmaat van ramp na de val nog tegen Evenepoel aangereden.

Ondanks het relatief kleine verschil aan de voet van de slotklim hield Daniel Martin knap stand en won de etappe fraai. Daarachter ontplofte het toen Egan Bernal verrassend moest lossen bij Simon Yates. De Colombiaan verloor (met de boni's van Yates erbij) bijna een minuut op de Brit. Hieronder zie je de stand van zaken in het algemeen klassement.

Algemeen klassement

Top 10 van de dag

De val van Evenepoel