Mathieu van der Poel spot met alle wielerwetten: in het geel in de vluchtgroep

En hij zei nog wel dat-ie geen gekke dingen ging doen in de bergetappes...

van der poel
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Het beeld dat we kennen: de ploeg van de leider van het klassement rijdt op kop van het peloton, met de leider zelf in het laatste wiel van de ploeg. Ook als de renner die het geel draagt geen kans maakt op de eindzege is dat het gebruik in het peloton.

Nou, niet in het Mathieu van der Poel-universum. In dat universum valt de leider gewoon aan en gaat hij mee in de vlucht van de dag. Dat gebeurde dus ook in de eerste bergetappe in de Ronde van Zwitserland, waar Van der Poel al twee etappes won. De Nederlands kampioen trok samen met Pernsteiner, Samitier en (later) Imhof ten aanval.

Het peloton durfde het toch niet aan om de groep met Van der Poel een té grote voorsprong te geven; het werd nooit meer dan een minuut of drie. Met nog 26 kilometer te gaan (met nog het nodige klimwerk voor de boeg) vond Van der Poel het welletjes en liet het lopen.

De klassementsmannen namen het over en er volgde een spervuur van aanvallen - het bal werd geopend door Antwan Tolhoek. De Nederlander werd helaas al snel weer teruggepakt door Esteban Chaves. Na de vele aanvallen bleek Richard Carapaz uiteindelijk de sterkste. De Ecuadoriaan neemt ook het geel over van Van der Poel.

Top 10 van de dag

Het algemeen klassement na de eerste bergetappe