Interview | Chris Froome : 'Tour kan ervoor zorgen dat ik terugkeer op oude niveau'

Het is een van de 1001 verhalen komende Tour de France: de rentree van Chris Froome in het Franse wielerspektakel. De viervoudig Tourwinnaar bekleedt bij Israel Start-Up Nation de rol van koerskapitein en gebruikt de ronde als opstapje richting zijn oude niveau.

Froome
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Aan het begin van het online-persmoment vertelt Rik Verbrugghe veel te verwachten van Chris Froome. Iedere week ziet de Belgische ploegbaas progressie bij de Brit en hij denkt dat Froome dan ook weleens kan verrassen deze Tour de France. Al werd begin juni wel afscheid genomen van het idee om een klassement te rijden. Froome tijdens de persconferentie: “Ik ga met dezelfde mindset naar de Tour als in 2008 bij mijn debuut. Ik ben blij om hier te zijn en kan mijn herstel hopelijk definitief achter me laten. Hopelijk wordt dit de volgende stap.”

"Natuurlijk had ik gehoopt dat mijn revalidatie sneller was gegaan, maar eigenlijk gaat het zoals verwacht dit jaar."

De Tour de France als opstapje naar zijn oude niveau. Zo ziet Froome het voor zich. “Ik zou het woord opluchting niet gebruiken nadat ik in juni afscheid nam van het idee een klassement te rijden, want ik heb nog steeds de motivatie om dat ooit weer te doen. Ik denk dat deze Tour ervoor kan zorgen dat ik weer op mijn niveau kom. Vanaf het moment dat ik in 2019 zo zwaar geblesseerd raakte, was deze koers dé motivatie om terug te keren. Ik heb het gemist. In 2019 moest ik toekijken vanuit een rolstoel, maar vorig jaar heb ik ook kunnen genieten puur als een wielerfan.”

Israel Start-Up Nation heeft met Michael Woods weliswaar een joker voor het eindklassement, maar het grote doel is een ritzege. “We hebben een goede ploeg”, gaat Froome verder. “De voorbije jaren zou een rit voor mij geen prioriteit zijn geweest. Als je je focust op het klassement, dan is dat niet bepalend voor je palmares maar nu zou een ritzege geweldig zijn. Natuurlijk had ik gehoopt dat mijn revalidatie sneller was gegaan, maar eigenlijk gaat het zoals verwacht dit jaar. Nu is het zaak om het herstel achter me te laten en weer conditie op te bouwen.”

Op het eindpodium in 2017