Vollering schrijft met ijzersterke sprint La Course op haar naam

Demi Vollering heeft La Course op haar naam geschreven. In de sprint op de pittige slotklim was ze duidelijk de betere van Cecilie Uttrup Ludwig en Marianne Vos.

Vollering

Normaalgesproken zou La Course verreden worden op zondag, maar vanwege regionale verkiezingen moest La Course verplaatst worden naar de zaterdag. Vanmorgen vroeg was het al de beurt aan de vrouwen, waarbij de openingsfase vooral hollen en stilstaan was. Uiteindelijk wist met Elena Pirrone één renster los te komen. De Italiaanse vatte als eerste het lokale rondje (met de Côte de la Fosse aux Loups van 3,1 kilometer aan 5,5 procent als scherprechter), dat vier keer verreden moest worden, aan. Op zo'n 35 kilometer van het einde ontstond een kopgroep van dertien vrouwen, met onder andere Lucinda Brand, maar ook deze kopgroep was geen lang leven beschoren. Op het moment dat Anna van der Breggen op de pedalen ging staan was het gat zo gedicht.

In de fase na de aanval van de wereldkampioene ontstond een nieuwe kopgroep. Een gevaarlijke groep met als bekendste namen Ruth Winder (Trek-Segafredo), Niamh Fisher-Black (SD Worx), Tatiana Guderzo (Alé BTC Ljubljana), Grace Brown (Team BikeExchange), Anna Henderson (Team Jumbo-Visma) en Juliette Labous (Team DSM). Op de voorlaatste beklimming, zo'n achttien kilometer van het einde, had deze groep een voorgift van nog meer dan een minuut. Weliswaar werd er iets van de voorsprong afgesnoept door de topfavorieten, maar heel snel liep de achterstand niet terug. Zowel in de kopgroep als het flink uitgedunde peloton werd er vervolgens niet vol gereden, waardoor een status quo ontstond.

Team Jumbo-Visma

Uiteindelijk nam Team Jumbo-Visma toch het heft in handen in het peloton en reed het kopvrouw Vos terug naar de groep vooraan. Alles zou dan ook gaan aankomen op de laatste keer Côte de la Fosse aux Loups. Op de slotklim werd direct aangevallen door Tiffany Cromwell, ploeggenote van Katarzyna Niewiadoma. De Poolse ging vrijwel direct achter Cromwell aan en vervolgens erop en erover. Ze sloeg een klein gaatje met onder anderen Anna van der Breggen, Vos en Vollering, maar kon uiteindelijk geen beslissing forceren. Vos en Vollering dreigden de aansluiting wel te verliezen, maar konden terugkomen op het moment dat het even stilviel.

Met 1,7 kilometer te gaan ging Uttrup Ludwig vol aan. Van der Breggen en Brown wisten als enigen het gat te overbruggen naar de Deense, maar de wereldkampioene weigerde mee te werken en wilde het in dienst van ploeggenote Vollering op een sprint aan laten komen. De aanloop naar die sprint was een kwestie van hollen en stilstaan. Van der Breggen viel nog aan, maar werd direct gecounterd door Vos. Het zou dan ook uitlopen op een sprint met de favorieten. Vos zette haar sprint in op zo'n tweehonderd meter van de meet, maar werd vakkundig en redelijk gemakkelijk verslagen door Vollering.