Adrie van der Poel over veiligheid: 'Stuurmanskunst moet je onderhouden'

Adrie van der Poel heeft in zijn column voor Het Nieuwsblad zijn ongezouten mening gegeven over de veiligheidskwestie. Hij wijt de zware valpartijen voor een gedeelte aan stuurmanskunst.

Poel

"Het was niet fraai wat we gezien hebben na die valpartijen maandag", opent Van der Poel. "Iedereen riep maar wat en uiteindelijk dreigt er weer heel weinig te veranderen. Die ministaking van de renners gaat al helemaal niet het verschil maken. Als je echt een signaal wil geven, geef dan een sterk signaal. Mijn idee over deze kwestie? Eén: de renners hebben er zelf ook schuld aan dat er zoveel gevallen wordt. Ze gaan allemaal wekenlang op hoogtestage. Maar als je twee maanden op je eentje op een hoge berg hebt gezeten en je moet dan plots weer vijftig per uur in een peloton rijden, dat is een groot verschil."

Van der Poel doelt onder meer op Primoz Roglic, die de Tour de France begon zonder een voorbereidingskoers te rijden. "Stuurmanskunst, en de concentratie die dat vereist, moet je onderhouden. En twee: waarom geen comité met ex-renners samenstellen die onafhankelijk oordelen over hoe gevaarlijk zo'n parkoers is. Mensen die zich door niets of niemand laten omlullen. Wie? Zo'n Robbie McEwen zou daar zeer geschikt voor zijn." Donderdag is weer een vlakke rit, maar het parkoers is minder gecompliceerd dan eerder deze week.

Nieuws
  • Cor Vos