Nog even terugblikken op die heerlijke gele week van Mathieu van der Poel in de Tour!

Het is rustdag en die hebben we ook wel nodig na die schitterende eerste Tourweek met Mathieu van der Poel in de hoofdrol. Hieronder blikken we terug in 7 mooie momenten die bij ons op de redactie in ieder geval bij zullen blijven.

mathieu van der poel
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

1) De week begon met een andere kleur trui dan de gele

Het prachtige eerbetoon van Mathieu en z'n ploeg aan opa Raymond Poulidor door een retroshirt voor de ploegenpresentatie te maken dat geïnspireerd is op het shirt waarin Poupou lange tijd reed - uiteindelijk mochten ze er zelfs de eerste etappe in rijden. De foto waarin Mathieu net als opa op de motorkap zit met een flesje water is iconisch!

2) Op dag één was het nog even inkomen, maar op dag twee gingen alle registers open

In etappe 1 niet goed genoeg, maar dat maakte hij in etappe 2 dubbel en dwars goed! Tegen alle wielerwetten in viel Mathieu van der Poel in de tweede etappe al op de eerste passage van de Mur-de-Bretagne aan.

De verklaring was Vanderpoeliaans: alleen zo kon hij dankzij de boni's op de eerste passage het geel pakken. Nou, dat laatste lukte. Ook omdat hij bij de tweede passage vroeg aanviel en zich bijna een kilometer lang helemaal leegreed.

3) Na/op de streep was het misschien nog wel mooier

Alle emoties eruit. Voor wie? Voor opa uiteraard. Na dat verschrikkelijke kartonnen bord met Opi & Omi erop liet Mathieu van der Poel zien hoe je je grootouders wél eert. En dat gevoel bleek dus behoorlijk diep te zitten bij 'm. Sport zoals sport hoort te zijn.

4) Naast mtb'en, crossen en op de wegfiets bewees MVDP zich ook op de tijdritfiets

Vooraf waren de verwachtingen niet hooggespannen - vooral niet bij hemzelf, want hij dacht dat hij het geel in de tijdrit zou gaan verliezen. Maar Van der Poel is Van der Poel en dus reed hij na een avondje knutselen aan de fiets, wat oefenen op de houden en wielen uit Andorra een dijk van een tijdrit.

5) De klassieker in de Tour en de prachtige rivaliteit met Wout van Aert

Misschien wel de mooiste rit uit de Tour van het afgelopen decennium. 250 kilometer en minstens de helft daarvan was het koers (daarover meer bij nummer 7..) Wat een etappe! Alle renners gingen tot het gaatje, de rivaliteit (maar ook het respect) tussen Van Aert en Van dert Poel was prachtig. Net als de totale uitputting na afloop.

6) Bidon

De dag erna kwam er in de bergrit naar Le Grand Bornand een eind aan de gele droom en dat deed Mathieu van der Poel in stijl. Josse Wester van Tour de Tietema legde mooi vast hoe MVDP een bidon aan een jochie langs de kant van de weg gaf. Beter had het gele avontuur niet kunnen eindigen. Op naar Tokio!

7) Het was koers

Maar voor we in Tokio voor Mathieu van der Poel gaan supporteren nog eens beseffen hoe bijzonder het is wat hij allemaal doet. Het is altijd koers met MVDP! Een liefhebber pur sang. (Geluid aan bij dit filmpje!)