Zware modderstroom op zo'n 20 kilometer van mountainbikeparkoers Olympische Spelen

De Olympische Spelen staan voor de deur, maar in Japan hebben ze momenteel andere dingen aan hun hoofd. Een aardverschuiving en zware modderstroom hebben voor een natuurramp gezorgd op zo'n twintig kilometer van de plek waar Mathieu van der Poel goud hoopt te behalen.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Zaterdag ontstond de aardverschuiving en de daaropvolgende modderstroom nadat Japan al langer werd geteisterd door hevige regenval. Het epicentrum van de ramp is Atami, een kustplaats waar veel mensen een vakantiehuis hebben. Er zijn minstens vier doden gevallen, maar er worden nog tientallen mensen vermist. Daarbij zijn velen hun huis en bezittingen kwijtgeraakt.

Door de aanhoudende regen worden de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt. De stad Atami ligt op zo'n achttien kilometer van Izu, de plek waar het mountainbikeparkoers ligt en Mathieu van der Poel op maandag 26 juli een gouden medaille hoopt te behalen.

Theo Bos, die als baanwielrenner vaak in Japan komt, vertelde erover in de AD-podcast In het Wiel. "Dat is echt dicht bij Izu. Tachtig mensen vermist en daar gaat Mathieu de vijftiende naartoe. Er valt dus heel veel regen momenteel. Dat zal ook wel invloed hebben op het parkoers, want dat is ook allemaal speciaal aangelegd. Het parkoers is wel boven op een berg, dus dat zal niet zijn weggespoeld."

Bart Brentjens vertelde maandag in de Avondetappe over het parkoers in Japan. In het artikel hieronder lees je hoe hij de kansen van van der Poel inschat op dat parkoers.

Nieuws
  • Cor Vos