HomeNieuwsGrootse Wout van Aert soleert naar zege in Ventoux-rit, Pogacar kraakt

Grootse Wout van Aert soleert naar zege in Ventoux-rit, Pogacar kraakt

Wout van Aert heeft op grootse wijze de Tour de France-etappe over de Mont Ventoux gewonnen. De Belg was de beste uit een omvangrijke kopgroep en kwam solo over de streep.

Vanaf kilometer nul was het wederom oorlog in de elfde etappe. Vooral Julian Alaphilippe was uiterst actief en reed een tijdje alleen voor het peloton uit. De wereldkampioen griste zo in dienst van ploegmaat Mark Cavendish de punten weg in de strijd om de groene trui. Alaphilippe bleef vooruit rijden, maar kreeg gezelschap van Anthony Perez, Pierre Rolland en Dan Martin. Even leek de vroege vlucht met vier renners verder te gaan, maar er waren nog te veel ploegen die niemand mee hadden vooraan. Onder anderen Wout van Aert, Bauke Mollema, Julien Bernard, Kenny Elissonde, Greg Van Avermaet, Xandro Meurisse en Nils Politt maakten de oversteek.

Net voor de eerste passage van de Mont Ventoux viel de groep uit elkaar. Anthony Perez, Meurisse, Bernard, Elissonde, Van Aert, Alaphilippe en Luke Durbridge vormden de eerste groep, maar met een knappe inspanning wist Mollema ook nog terug te keren aan kop van de koers. In het peloton nam Ineos Grenadiers om onduidelijke redenen het werk van UAE Team Emirates uit handen. Grootste slachtoffer van de eerste passage was David Gaudu. De Britse formatie reed echter niet snel genoeg om het de koplopers nog moeilijk te maken. Vooraan was Elissonde er bij de tweede passage van de Ventoux van onder gemuisd, maar in het bos reed Van Aert iedereen uit het wiel. Elissonde bleef nog even hangen, maar niet veel later ging Van Aert er in zijn eentje vandoor.

Het zegegebaar van Van Aert

Pogacar kraakt

Ineos had ondertussen de leiding in de groep met favorieten. Er werd weliswaar wel iets van de voorsprong van Van Aert afgereden, maar veel dichter kwamen ze niet op goed pedalerende Van Aert. Lange tijd gebeurde er niets in de groep met favorieten. Op het moment dat de laatste Ineos-helper, Michal Kwiatkowski, de rol moest lossen, deed Carapaz een mini-poging. De Ecuadoriaan kon geen gat slaan en zijn demarrage werd al snel overgenomen door Jonas Vingegaard. De Deen kreeg Pogacar mee in het wiel, maar het ondenkbare gebeurde: de bij Jumbo-Visma tot kopman gebombardeerde Vingegaard wist de Sloveen te lossen. Op de top van de Ventoux had hij een voorsprong van liefst 38 seconden bijeen gereden.

Jammergenoeg voor Vingegaard volgde nog een lange afdaling naar de finish. Achter hem klitten Pogacar, Carapaz en Rigoberto Uran samen. Zij gingen gezamenlijk op zoek naar de ontsnapte Vingegaard en met de finish in zicht werd hij teruggehaald. Het gebeurde allemaal in de rug van Van Aert, die stoïcijns doorreed naar zijn mooiste etappezege in de Tour de France tot nu toe. Tussen Van Aert en de groep met favorieten zaten Elissonde en Mollema nog. Zij eindigden op de respectievelijk tweede en derde plaats.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...