Tour de France: Nils Politt zegeviert in klassieke overgangsetappe

Nils Politt heeft de twaalfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser van BORA-hansgrohe bleek de beste van een omvangrijke kopgroep, die alle ruimte kreeg van het peloton.

Politt
  • Afbeelding van Nils Politt Nils Politt

Zoals we in deze Tour de France gewend zijn, ging het vanuit het vertrek weer volle bak. Door de flinke wind scheurde het peloton direct in verschillende waaiers. Toen bleek dat er geen klassementsmannen gelost waren, viel het in het peloton weer enigszins stil en konden de achtergebleven groepen weer aansluiten. Voor een aantal renners was dat het sein om ten aanval te trekken. Een omvangrijke kopgroep ontstond vervolgens. De namen: Nils Politt, Stefan Küng, Harry Sweeny, Imanol Erviti, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Edvald Boasson Hagen, Connor Swift, Stefan Bissegger, Sergio Henao, André Greipel, Edward Theuns en Julian Alaphilippe.

De grote afwezige in de kopgroep was Alpecin-Fenix, dat vervolgens nog wel de kop van het peloton nam. Veel mocht dat niet baten en de Belgische ploeg zag snel in dat deze groep moeilijk zou zijn te controleren. In dienst van leider Tadej Pogacar was het vervolgens UAE Team Emirates dat de kop weer overnam. Daardoor kregen de vluchters al snel een voorsprong van meer dan tien minuten en was het toen al zeker dat de twaalfde rit zou uitdraaien op een klassieke overgangsetappe. Dat gaf de kopgroep ruimte om elkaar te gaan bestoken met aanvallen en dat gebeurde ook al op zo'n veertig kilometer van de meet.

Een aantal pogingen leverde niets op, maar toen Küng, Sweeny, Politt en Erviti ten aanval trokken, bleek dat de juiste poging. Het viertal vond elkaar en reed een mooie voorsprong bijeen. De voorsprong bleef lange tijd hangen rond de halve minuut, maar uiteindelijk brak de veer bij de achtervolgers. De voorgift ging naar een minuut en op een laatste stuk heuvelop trok Sweeny eens flink door. Het ging ten koste van Küng, die compleet stil leek te staan en de kans op een ritzege als sneeuw voor de zon zag verdwijnen.

Na Sweeny was het de beurt aan Politt. De Duitser ging op een machtige manier op de pedalen staan en zowel Erviti als Sweeny deed geeneens een poging om Politt nog te achterhalen. Gestaag breidde de hardrijder van BORA-hansgrohe zijn voorsprong uit en met een grote grijns kwam hij met een solo over de streep. Voor Politt is het na een rit in de Deutschland Tour de tweede overwinning in zijn carrière. Erviti en Sweeny eindigden op de respectievelijk tweede en derde plek. In het peloton gebeurde verder niets meer en de klassementsrenners hebben dan ook een halve snipperdag gehad.

Nieuws
  • Cor Vos