HomeNieuwsCavendish boekt ritzege 34 en evenaart Eddy Merckx

Cavendish boekt ritzege 34 en evenaart Eddy Merckx

Mark Cavendish heeft het record van Eddy Merckx geëvenaard. Na een rommelige sprint drukte de Brit wederom zijn wiel als eerste over de lijn.

Door de wind en de geslaagde poging van Nils Politt donderdag was er even hoop dat er weer een flinke strijd zou ontstaan om de kopgroep, maar in dienst van Mark Cavendish zorgde Deceuninck-Quick Step ervoor dat er maar drie renners wegreden. Namelijk Sean Bennett (Qhubeka-NextHash), Pierre Latour (Total Energies) en Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation). Zij kregen echter nooit een grote voorsprong en op het moment dat Bennett begon aan te vallen was de samenwerking onderling ook zoek. De Amerikaan viel weliswaar aan, maar uiteindelijk moest hij zelf de rol lossen vooraan en gingen de andere twee samen verder.

In het peloton gebeurde lange tijd niets. Tot het moment dat er nog zestig kilometer op de teller stond. Door losliggende steentjes kwamen meerdere renners zwaar ten val. Tim Declercq lag er slecht bij, Soren Kragh Andersen moest uit een ravijntje klimmen en ook een aantal van de Deen zijn teamgenoten waren wederom betrokken bij de crash. De zwaarste slachtoffers waren Roger Kluge (Lotto Soudal), Lucas Hamilton en Simon Yates (beiden Team BikeExchange). Het drietal moest als gevolg van de valpartij de strijd staken.

Ondertussen werden Goldstein en Latour vooraan gegrepen, maar dat was voor een volgende aanvaller het sein om te demarreren. De Fransman Quentin Pacher ging solo verder. Hij reed zo'n 25 kilometer vooruit, maar was als een vogel voor de kat voor het peloton, waar de sprintersploegen zich langzaam aan het formeren waren. In het peloton werd het op zo'n twintig kilometer van de meet zeer onrustig. Waaiers dreigden, maar de wind leek lange tijd niet sterk genoeg te zijn om het peloton écht te doen laten scheuren. Het gevaarlijkste stuk om waaiers te trekken moest op dat moment nog komen, want dat lag met nog tien kilometer te gaan. Hoewel het peloton flink werd uitgedund, raakte het daar ook niet volledig op de kant.

En dus zou de rit worden beslist in een massasprint. Met nog zo'n anderhalve kilometer trok Deceuninck-Quick Step vol door. Kasper Asgreen deed een lange beurt, maar het werd een hele rommelige sprint. Davide Ballerini sloeg een gat en Nils Eekhoff deed in dienst van Cees Bol een goede lead-out, maar de Noord-Hollander had niet de benen om nog een rol van betekenis te spelen in de spurt. Het gat naar Ballerini werd gedicht door Ivan Garcia Cortina. De finish was al in zicht. Achter Cortina zat Michael Morkov. De Deen ging niet eens aan en leek de zege te kunnen pakken. Maar zijn kopman Cavendish kwam net eerder over de meet. Daarmee geschiedenis schrijvend.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...