Tour | Slottijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 20: Libourne - Saint Emilion

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Parkoers (laatste renner start 17.19)

Waar de slottijdrit in 2020 naar La Planche des Belles Filles loodzwaar was, is dit jaar gekozen om de race tegen de klok over een relatief vlak parkoers te organiseren. De 31 kilometer tussen Libourne en Saint-Emilion beslist over wie de gele trui naar Parijs gaat brengen.

Halfweg koers ligt een halve kilometer die omhoogloopt aan 4,7 procent en in de uitloop daarvan loopt nog een stuk van twee kilometer licht omhoog, maar voor de grote motoren als Wout van Aert, Primož Roglič en ook Tadej Pogačar zal dat geen belemmering zijn.

De renners rijden nog steeds door een wereldberoemd wijngebied. Al sinds de derde eeuw wordt in Saint-Emilion en omstreken wijn verbouwd. Eenmaal eerder kwam de Tour de France aan in Saint-Emilion. Net als in de twintigste rit van dit jaar was de ontknoping toentertijd ook een race tegen de klok.

Het was de absolute doorbraak van Jan Ullrich, die op zijn 22ste iedereen op een hoop reed. Inclusief vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain, die bijna een minuut moest toegeven. Ullrich pakte meer dan twee minuten op ploeggenoot en Tourwinnaar Bjarne Riis. De Duitser was de grote sensatie van de Tour van 1996 en indien hij niet had hoeven knechten was de kans groot geweest dat hij toen de Tour al had gewonnen.

Profiel

Historie: Nederlandse tijdritzeges in de Tour

Zonder Tom Dumoulin aan de start van de Tour de France zijn er hoogstwaarschijnlijk geen Nederlanders meer in het peloton die een individuele tijdrit in de Tour de France kunnen winnen. Mannen als Dylan van Baarle, Jos van Emden en Wilco Kelderman kunnen bovengemiddeld tijdrijden, maar winnen is van een andere orde.

Dumoulin won in zijn loopbaan twee tijdritten in de grootste koers ter wereld. In 2016 won hij afgetekend de tijdrit naar La Caverne du Pont d’Arc en twee jaar later was hij nipt de beste naar Espelette.

De Limburger schaarde zich met die prestaties in een illuster gezelschap, want in totaal zijn er slechts acht andere landgenoten die ooit een tijdrit in de Tour de France wonnen: Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Jan Raas, Gerrie Knetemann, Bert Oosterbosch, Jelle Nijdam, Steven Rooks en Erik Breukink.

Daartussen zitten zeges voor in de geschiedenisboeken. De proloogzege van Nijdam in West-Berlijn, de gele trui van Erik Breukink in Luxemburg en wellicht de bekendste van allemaal: de overwinning van Jan Janssen in Parijs waarmee hij Herman Van Springel uit de gele leiderstrui wist te rijden. In de afsluitende tijdrit was Janssen 54 seconden dan de Belg.

Info uit Herbert Dijkstra's Grote Kastelenboek

In zijn woordje vooraf op de website van de Tour de France spreekt koersdirecteur Christian Prudhomme over de mooie plaatjes die hij verwacht tijdens de tijdrit. “De achtergrond van de wijngaarden zullen de atletische prestaties van de renners nog indrukwekkender maken”, spreekt hij in een ietwat omslachtige taal.

“De tijdrit van dit jaar zal herinneringen oproepen aan de Bordeaux-Pauillac-tijdrit van 2010. Toen was Fabian Cancellara zeventien seconden sneller dan Tony Martin.” Finishplaats Saint-Emilion staat bekend om haar wijnen. De stad prijkt dan ook op de werelderfgoedlijst en is een van oudste nog actieve wijngebieden van de Bordeauxstreek.

De populairste druivensoort van de streek is de Merlot, maar vanwege de verschillende ondergronden in de regio Saint-Emilion is er een rijke variatie van wijnen ontstaan. In Saint-Emilion zijn meer dan achthonderd wijnboeren.