Tour de France: Patrick Konrad zorgt voor eerste Oostenrijkse etappezege sinds 2005

Patrick Konrad heeft de zestiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Oostenrijker soleerde vanuit een omvangrijke kopgroep naar zijn eerste etappezege in een grote ronde.

Konrad
  • Patrick Konrad Patrick Konrad

De zestiende rit beloofde ideaal te worden voor vluchters met nog goede benen. Dat had ook Kasper Asgreen vooraf in zijn oren geknoopt, want de Deen ging al vroeg in de etappe solo op jacht naar eremetaal. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen van dit jaar kreeg op een gegeven moment gezelschap van zijn ploegmaat Mattia Cattaneo en Michal Kwiatkowski, maar er waren te veel renners die nog plannen hadden. In de afdaling van de Col de Port kwam alles weer bijeen en zodoende kon er van voor af aan begonnen worden.

Er ontstond vervolgens een kopgroep van drie man, namelijk Jan Bakelants, Fabien Doubey en Chris Juul Jensen. Achter hen vormde zich een groep van elf met: Sonny Colbrelli, Fred Wright, Michael Matthews, David Gaudu, Lorenzo Rota, Benoit Cosnefroy, Franck Bonnamour, Alex Aranburu, Toms Skujins, Pierre-Luc Périchon en Patrick Konrad. Het drietal vooraan was geenszins van plan om zich zonder slag of stoot te laten inrekenen. Dat was voor Konrad het sein om op 75 kilometer van de meet de oversteek te maken naar de drie vooraan. De Oostenrijker slaagde in zijn opzet.

Konrad solo verder

Het wachten was op de laatste serieuze klim van de dag vooraleer de ontsnapping zou vallen: op de Col de Portet d'Aspet. Vooraan had Juul Jensen de rol al gelost en op de steile flanken van de klim konden Bakelants en Doubey het wiel van Konrad ook niet meer houden. Achter de klimmer van BORA-hansgrohe bleken Gaudu en verrassend genoeg Colbrelli de beste achtervolgers. Zij reden een beetje van de voorsprong van Konrad af, maar werden in de gevaarlijke afdaling van de Aspet weer op afstand gereden en nadien werden zij ook weer bijgehaald door een groepje andere vluchters. De solist vooraan bouwde een voorsprong van meer dan een minuut op. Op het laatste steile pukkeltje verloor Konrad nog twintig seconden, maar de voorgift van vijftig seconden was meer dan voldoende om de etappe tot een goed einde te brengen.

In het peloton gebeurde lange tijd verder niets noemenswaardig, maar op het laatste heuveltje trok in eerste instantie Cofidis door. Die aanval werd overgenomen door Wout van Aert. Door een aantal scheurtjes besloot Team Jumbo-Visma vervolgens door te trekken, maar geen van de grote namen uit het klassement had de slag gemist. In het algemeen klassement veranderde er dan ook weinig.

Nieuws
  • Cor Vos