Na de Ventoux en tijdrit wint Wout van Aert ook in Parijs

Wout van Aert heeft in Parijs zijn derde ritzege van deze Tour de France geboekt. De Belg bleef Jasper Philipsen en Mark Cavendish voor.

Aert
  • Wout van Aert Wout van Aert
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Een drol op een slagroomtaart noemt AD-analist Thijs Zonneveld de traditionele slotetappe naar Parijs. De fotootjes en het champagne drinken zonder dat er verder iets gebeurt was ook deze keer vrij saai. Eindwinnaar Tadej Pogacar zette een handtekening op het shirt van Wout Poels, UAE Team Emirates reed even voor het peloton uit en Pogacar eerde zijn eerder uitgevallen concurrent Primoz Roglic door zijn rugnummer voor het oog van de camera omhoog te houden. Maar het wachten was vooral op de eerste sportieve bewegingen. Die kwamen van Harry Sweeny, Patrick Konrad en Stefan Bissegger.

De aanval van het drietal was desondanks geen lang leven beschoren. Dat kwam doordat zeker drie ploegen het wilden uit laten draaien op een massasprint: Deceuninck-Quick Step, Team DSM en Alpecin Fenix. Al was het vooral Deceuninck-Quick Step dat het werk op kop van het peloton voor zijn rekening nam. Van de ploeg van Cavendish bewogen meerdere renners op alles wat bewoog. Op zo'n dertig kilometer van de meet roerde ook Ide Schelling zich in het aanvallersgeweld. De Hagenaar kreeg met Brent Van Moer en Michael Valgren twee hardrijders mee. En belangrijker nog: er was niemand mee van Deceuninck-Quick Step. De drie reden een voorsprong van ruim twintig seconden bijeen, maar waren uiteindelijk ook dit jaar weer als vogel voor de kat.

De vlucht met Schelling werd uiteindelijk tenietgedaan op zo'n 6,5 kilometer van de meet door een tempoversnelling van nota bene Geraint Thomas. Met nog 4,5 kilometer te gaan bracht wereldkampioen Julian Alaphilippe het treintje van Deceuninck-Quick Step op snelheid. De orde raakte in de slotfase echter weer verstoord, waardoor het een rommelige eindsprint dreigde te worden. Op het juiste moment was het desondanks Mike Teunissen die zijn lead-out kon inzetten. Van Aert ging vervolgens aan en hoewel Philipsen en Cavendish in zijn wiel zaten, konden ze er niet meer overheen komen.

Niet veel later kwam ook Pogacar over de streep voor zijn tweede eindzege in de Tour de France. Voor de Sloveen betekende de eindzege in Frankrijk al zijn twaalfde overwinning van het seizoen. Eerder won hij onder meer de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en Luik-Bastenaken-Luik.

Nieuws
  • Cor Vos