HomeVuelta a EspañaVuelta | Taaramäe slaat dubbelslag op Picón Blanco

Vuelta | Taaramäe slaat dubbelslag op Picón Blanco

Rein Taaramäe heeft de eerste bergetappe van de Vuelta a España gewonnen. De Est pakte daarbij ook de rode leiderstrui. De favorieten hielden zich relatief koest, ondanks dat er de nodige verschillende werden gemaakt in de slotfase.

Met de Picón Blanco op het menu stonden de klassementsrenners voor de derde etappe meteen op scherp. Toch wilde geen enkele ploeg in het peloton de controle echt nemen, want de aanvallers van de dag reden een flinke voorsprong bijeen. De namen op kop van de koers: Tobias Bayer, Lilian Calmejane, Jetse Bol, Kenny Elissonde, Rein Taaramäe, Joe Dombrowski, Julen Amezqueta en Nelson Soto. De maximale voorsprong die de koplopers wisten te pakken was negen minuten, waardoor het lange tijd een zekerheid leek dat het een etappe zou worden op twee fronten.

Richting de slotklim reden de koplopers desondanks aanmerkelijk rustiger, waardoor de kopgroep liefst vijf minuten verloor op de groep met favorieten. De loodzware Picón Blanco werd als eerste aangevat door Calmejane, die zijn medevluchters in de aanloop naar de loodzware slotklim aanviel. Doordat het peloton richting de voet van de slotklim weer even versnelde, werd er nog een hap van de voorsprong weggenomen. Het was uiteindelijk Dylan van Baarle die zijn kopmannen drieënhalve minuut na Calmejane de Picón Blanco op dirigeerde. Terwijl het peloton vervolgens weer enigszins gas terugnam, werd Calmejane vooraan teruggegrepen door zijn medevluchters.

Bij de vluchters waren het Taaramäe, Elissonde en Dombrowski die de beste benen bleken te hebben, terwijl in het peloton het heft in handen werd genoemd door vooral Bahrain-Victorious. Onder anderen Mark Padun en Wout Poels deden flink hun duit in het zakje, maar tot noemenswaardige ontwikkelingen leidde dat niet. Toch werd in het peloton pas vrij laat echt doorgetrokken, waardoor de dagzege niet meer in de buurt kwam voor de beste klimmers van het peloton.

Die eer was weggelegd voor de Est Taaramäe van Intermarché Wanty Gobert. Hij liet Dombrowski en Elissonde overtuigend achter zich en soleerde daarnaast ook naar de rode leiderstrui, die hij overneemt van Primoz Roglic. In de groep met favorieten werden geen hele grote verschillen meer gemaakt, maar een aantal klimmers zakte er wel doorheen nadat Movistar in de laatste kilometer het tempo verhoogde. De grootste verliezers waren Sepp Kuss en Richard Carapaz, terwijl door de versnelling van Alejandro Valverde ook Hugh Carthy, Aleksandr Vlasov en Romain Bardet de nodige tijd verloren.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....