HomeVuelta a EspañaVuelta | Jakobsen spurt op verjaardag naar derde ritzege in Vuelta a...

Vuelta | Jakobsen spurt op verjaardag naar derde ritzege in Vuelta a España

Fabio Jakobsen heeft weer toegeslagen in de Vuelta a España. De Nederlander bleef Jordi Meeus en Matteo Trentin vrij ruim voor.

Al vroeg in de rit werd het peloton opgeschrikt door een zware valpartij, waarbij onder andere de nummer twee in het algemeen klassement Enric Mas betrokken was. De grootste slachtoffers waren echter Sep Vanmarcke en Giulio Ciccone (twaalfde in het klassement). Ze moesten na de val zelfs opgeven. Ondertussen werd er ook nog gestreden om in de vlucht van de dag te raken. Die werd uiteindelijk gevormd door Jetse Bol, Quinn Simmons, Mikel Bizkarra, Stan Dewulf en Dimitri Claeys.

In het peloton werd gecontroleerd door de sprintersploegen Deceuninck-Quick Step, Team DSM en Groupama-FDJ. Op 75 kilometer van de meet zette Lotto Soudal een tegenaanval op. Het lukte Harm Vanhoucke op de enige gecategoriseerde klim van de dag om de oversteek te maken naar de kopgroep, die nooit een hele grote voorsprong bijeen reed. Met nog zestig kilometer te gaan trok UAE Team Emirates bovendien door toen het parkoers nog vervelend op en af liep.

Die actie sorteerde effect, want achteraan verloor favoriet Fabio Jakobsen de aansluiting met het peloton. Met hulp van zijn ploegmaten wist de Nederlander desondanks weer terug te keren. Langzaamaan werd de rest van de voorsprong van de kopgroep afgeknabbeld. Vooraan bleek Dewulf over de beste benen te beschikken, want de Belg ging met nog tien kilometer te gaan solo verder.

Dewulf trekt door

Het bleek ook in de slotfase nog vervelend op en af gaan soms en Dewulf liep zelfs weer een beetje uit op het peloton. Met nog zeven kilometer voor de boeg had hij nog een voorgift van twintig seconden, maar Dewulf was een vogel voor de kat want de snelheid ging tegen het einde nog verder de hoogte in. Dus werd het wederom sprinten. Lange tijd reden Groupama-FDJ en BORA-hansgrohe op kop van het peloton, maar op twee kilometer van de meet kwam Deceuninck-Quick Step opzetten.

Uiteindelijk kon geen ploeg echt controleren en Jakobsen verloor bovendien het wiel van lead-out Bert Van Lerberghe. In een rommelige en soms gevaarlijke sprint was het Jordi Meeus die als eerste aanging. Achter hem zat Jakobsen al klaar. Doordat Trentin van achter opkwam, dreigde Jakobsen even ingesloten te raken, maar de Italiaan gaf hem de ruimte en met een paar krachtige pedaalslagen kwam Jakobsen er nog vrij gemakkelijk overheen. Hij bleef Jordi Meeus en Matteo Trentin dan ook ruim voor.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....